sobota, 1 czerwca 2013

Tort czekoladowo-śmietankowy

Nie lubię cieżkich tortów z tłustymi kremami. Dlatego często przygotowuję ciasta z kremami na bazie bitej śmietany. Ten tort jest nie tylko smaczny i lekki, ale też bardzo łatwy do zrobienia. Nie jest też zbyt słodki. Konfiturę z wiśni można zastąpić świeżymi owocami, np. truskawkami lub malinami.


Należy upiec biszkopt z tego przepisu na Puszysty biszkopt kakaowy (piekłam w tortownicy o średnicy 26cm). Po upieczeniu biszkopt należy wystudzić i przekroić 2 razy tak, aby otrzymać 3 warstwy.

Składniki na krem:
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 200 g serka Mascarpone

Śmietankę ubić (można dodać 2 łyżki cukru pudru, ale nie jest to konieczne). Do ubitej śmietany dodawać stopniowo po 1 łyżce serka i dokładnie miksować aż do uzyskania gładkiej, puszystej masy (ale nie za długo).

Dodatkowo:
  • mały słoiczek konfitury z żurawiny lub innej o kwaskowatym smaku (można użyć np dżemu z czarnych porzeczek)
  • ok. 6 łyżek konfitury z wiśni - 2 łyżki do środka i 3 łyżki do dekoracji (można zastąpić innymi owocami, np. ananasem z puszki lub świeżymi truskawkami)
  • ok. 2 łyżek nutelli
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ok. 100 ml zaparzonej aromatycznej kawy

Pierwszą warstwę biszkoptu umieścić na paterze. Nasączyć kilkoma łyżkami ciepłej kawy. Odczekać chwilę. Nasączony blat biszkoptu posmarować konfiturą z żurawiny. Na konfiturę wyłożyć 1/3 śmietankowego kremu. Na krem nałożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć go delikatnie kawą. Wiśnie z konfitury (ok. 2 łyżki) poukładać równomiernie na biszkopcie. Na wiśnie wyłożyć kolejną porcję kremu (połowę pozostałej masy). Nałożyć na nią trzeci blat biszkoptu, który następnie lekko nasączyć kawą. Wyłożyć na niego ostatnią część kremu. Środek udekorować pozostałą konfiturą z wiśni. Można zrobić dekoracyjne wzorki na kremie np. widelcem :)

Czekoladę zetrzeć na tarce. Boki tortu posmarować nutellą. Dłonią nanosić wiórki czekoladowe na posmarowane boki.

Schodzić w lodówce przed podaniem. Smacznego!



17 komentarzy:

  1. Z góry wygląda jak kwiat...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny torcik, chętnie bym uraczyła swoje podniebienie takim tortem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny torcik! Z przyjemnością wciąga bym kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super torcik, a masy z dodatkiem mascarpone są pyszne :)))))

    OdpowiedzUsuń
  5. super torcik- bardzo apetycznie wyglada- pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. zapraszam w wolnej chwili :))

    http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  7. też nie przepadam za ciężkimi masami:) a tort prezentuje się super:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszny torcik :) ślicznie go ozdobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pysznie wygląda! czekoladowy i z kremem - idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czekolada i śmietana to moje ulubione połączenie :)

    www.cakezonepl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam tort wg powyższego przepisu i jestem na prawdę bardzo pozytywnie zaskoczona :). Muszę robić te ciasto częściej. Ciasto przypomina mi trochę tort Oreo, który robię wg przepisu z https://najlepszewkuchni.pl/. Polecam wypróbować. Jest bardzo śmietankowe.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny deserek, bardzo mi smakował. Podałam go ostatnio gościom na szklanej paterze. Do serwowania tego typu ciast polecam zaopatrzyć się w specjalne sztućce https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce do których zalicza się poręczna łopatka oraz nóż z stali nierdzewnej. Oba akcesoria bardzo ułatwiają krojenie, a także nakładanie ciasta na talerze.

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...