Zastanawiacie się czasem, co zrobić z mięsem z rosołu? Spróbujcie takiej galarety! Można ją zrobić w jednym większym naczyniu lub w kilku mniejszych. Jeśli mięsa jest sporo, to można podwoić ilość agaru i rosołu.
Składniki:
- mięso z rosołu
- warzywa, np. marchew z rosołu, groszek konserwowy itp.
- 300 ml rosołu
- 1 łyżeczka agaru (użyłam agaru ze sklepu Skworcu)
Mięso drobno pokroić. Przygotować salaterki lub foremki, na ich dnie ułoży warzywa, a następnie mięso. 1 łyżeczkę agaru rozpuścić w 3 łyżkach zimnego rosołu (jeśli zimny rosół jest bardzo gęsty, to lepiej rozpuścić agar w 3 łyżkach zimnej wody) i połączyć rozpuszczony agar z pozostałym zimnym rosołem. Odstawić na 10 min. Po tym czasie do rosołu z agarem dodać szczyptę soli i gotować przez 10 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Szczególnie ważne jest ciągle mieszanie w początkowej fazie podgrzewania, aby agar nie ściął się na dnie. Gorącym płynem zalać warzywa i mięso w salaterkach. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki. Powinny całkowicie ściąć się po ok. 40 min chłodzenia.
Smacznego:)
dzisiaj się zastanawiałam co zrobić z kury z rosołu:)
OdpowiedzUsuńnie zaglądałam tu wcześniej więc zrobiłam potrawkę ;)
ale dzięki za pomysł!:)
bardzo fajne galaretki! na następny dzień jak znalazł i nikt nie marudzi, że znowu to samo:))
OdpowiedzUsuńpomysł świetny ale bardzo podoba mi się kształt tych galaretek,w czym je robiłaś?
OdpowiedzUsuńZrobiłam je w takich silikonowych foremkach na mini-babki :) Pozdrawiam!
Usuńswietnie to wymysliłąś :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
bardzo lubię taką galaretkę :) moja mam często robi :)
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda:) ja akurat nie lubię takich galaretek ale moja mama robi takie i wszyscy je wcinają:)
OdpowiedzUsuńObowiązkowa pozycja na rodzinnych imprezach :) pycha!
OdpowiedzUsuńMama robi najlepszą :D
OdpowiedzUsuńDobry pomysł:)
OdpowiedzUsuńPomysł świetny ;) mój tato byłby zachwycony ;d
OdpowiedzUsuńtakie galaretki mają bardziej wzięcie niż robione w zwykłym talerzu czy kubeczku za sam wygląd 5 +
OdpowiedzUsuń