piątek, 14 marca 2014

Bułki z ziemniakami i siemieniem lnianym

Te bułeczki są inne niż wszystkie. Zawierają dodatek ugotowanych ziemniaków, co przedłuża ich świeżość i delikatnie wpływa na smak. Dodałam do nich też siemię lniane (które jest m.in. źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B) oraz inulinę z korzenia cykorii. 


  
Składniki:

Siemię lniane wsypać do garnuszka i zalać 100 ml wrzącej wody. Wymieszać i przykryć. Pozostawić na ok. 40 min do całkowitego wystygnięcia*.

Drożdże rozpuścić w 150 ml letniej wody. Mąkę przesiać do miski. Dodać zimne ziemniaki, sól oraz inulinę i wymieszać tak, żeby utłuczone ziemniaki równomiernie rozproszyły się w mące. Dodać oliwę, namoczone i wystudzone siemię lniane i wodę z drożdżami. Wszystko wymieszać, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na ok 60-90 min. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części i z każdej uformować owalną bułeczkę. Bułki układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min do wyrośnięcia. Następnie trzonkiem drewnianej łyżki lub drewnianym patyczkiem zrobić w każdej bułce przedziałek. Zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 10 min. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Dno piekarnika kilkakrotnie spryskać wodą (spryskiwaczem) i szybko go zamknąć. Piec 20-25 min, aż będą ładnie zrumienione.

*siemię lniane można też zalać wrzątkiem i zostawić na całą noc, jednak wtedy nasiona wchłoną całą wodę i do ciasta należy dodać dodatkowe 80-100ml wody


15 komentarzy:

  1. Prześliczne te bułeczki! Z siemieniem jeszcze nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyszły, robiłam z podobnego przepisu i się nie udały. To chyba zalezy od ziemniaków....

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i bardzo zdrowe te twoje bułeczki:))

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie ładne i kształtne bułeczki, zamawiam na śniadanko :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie świetne bułeczki, pyszniutkie. Czy mogę... jedną na jutrzejsze śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne bułeczki :) też czasem dodaję ziemniaki do wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pięknie wyrosły - wydają się być bardzo chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oooo.. wyglądają jak sztuczne-takie równe, wypieczone, a one są domowe!
    Wow :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, jak patrze na takie pyszne domowe bułeczki, to stwierdzam, że muszę sama w końcu się zabrać za pieczenie takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z ziemniakami nigdy nie robiłam. Świetny pomysł, zapisuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetne! bardzo lubię wypieki z wykorzystaniem ziemniaków

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności, śliczności, och żeby tak mieć takie na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają idealnie, jak z piekarni:) zazdrościmy takich smacznych bułek:) mniam

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...