Złocisty, opieczony naleśnik, który ukrywa smaczny farsz...
Tym daniem otwieram moją akcję na Mikserze "Zainspiruj się kaszą!". Przepis pochodzi z "Odchudzającej książki kucharskiej" M. Bardadyna (o której pisałam tutaj).
Składniki:
Naleśniki:
- 1 i 2/3 szklanki mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- woda
Nadzienie:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej (dałam 1 woreczek)
- 200 g zmielonego twarogu
- 1 cebula
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- oliwa z oliwek
Do ozdoby: nitki chili ze sklepu Skworcu
Kaszę ugotować na sypko według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie wymieszać jajka z mlekiem przesianą mąką i odrobiną soli. Zmiksować na gładkie ciasto, rozrzedzić ciepłą wodą (dodajemy tyle wody, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję). Usmażyć cienkie naleśniki.
Przygotować farsz. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Ser twarogowy rozdrobnić widelcem, dodać ostygniętą kaszę, cebulkę, sól i ewentualnie inne przyprawy (w oryginalnym przepisie dodaje się też surowe jajko, ale ja nie widzę takiej potrzeby). Wymieszać. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodać 2 łyżki śmietany (18%). Całą powierzchnię naleśnika posmarować farszem, zwinąć w rulony. Przed podaniem podsmażyć, np. na oliwie/oleju.
U Ciebie tez naleśniki i z jakim pysznym nadzieniem. Takich jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńmam nawet usmażone naleśniki w domu! :)
OdpowiedzUsuńz takim nadzieniem jeszcze nie jadłam, ale brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie farsze....<3 twaróg mniam!
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńNigdy w życiu z takim farszem nie jadłam. Interesujące...
OdpowiedzUsuńciekawy farsz :) fajna akcja :)
OdpowiedzUsuńTak nadzianych naleśników jeszcze nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa jak smakują :}
OdpowiedzUsuńCiekawe te naleśniczki:) Nie robiłam z takim farszem.
OdpowiedzUsuńZnam z farszem z samej kaszy,ale dodatek twarogu bardzo urozmaici smak-pycha:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie naleśniki, robiłam je w wersji na słodko (bez cebuli i z cukrem).
OdpowiedzUsuńW domu często robię naleśniki i z pewnością wypróbuję Twój przepis :). Ciasto naleśnikowe polecam wyrabiać przy pomocy miksera kuchennego - https://duka.com/pl/agd/miksery. Dzięki jego zastosowaniu przygotowanie naleśników jest szybkie i bardzo łatwe. Ciasto ma też zawsze idealną konsystencję, która jest równomierna i gładka.
OdpowiedzUsuń