środa, 12 czerwca 2013

Naleśniki z farszem z kaszy gryczanej i twarogu

Złocisty, opieczony naleśnik, który ukrywa smaczny farsz... 
Tym daniem otwieram moją akcję na Mikserze "Zainspiruj się kaszą!". Przepis pochodzi z "Odchudzającej książki kucharskiej" M. Bardadyna (o której pisałam tutaj).



Składniki:
Naleśniki:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • woda 

Nadzienie:
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej (dałam 1 woreczek)
  • 200 g zmielonego twarogu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • oliwa z oliwek


Kaszę ugotować na sypko według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie wymieszać jajka z mlekiem przesianą mąką i odrobiną soli. Zmiksować na gładkie ciasto, rozrzedzić ciepłą wodą (dodajemy tyle wody, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję). Usmażyć cienkie naleśniki. 

Przygotować farsz. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Ser twarogowy rozdrobnić widelcem, dodać ostygniętą kaszę, cebulkę, sól i ewentualnie inne przyprawy (w oryginalnym przepisie dodaje się też surowe jajko, ale ja nie widzę takiej potrzeby). Wymieszać. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodać 2 łyżki śmietany (18%). Całą powierzchnię naleśnika posmarować farszem, zwinąć w rulony. Przed podaniem podsmażyć, np. na oliwie/oleju.



Zainspiruj się kaszą!

12 komentarzy:

  1. U Ciebie tez naleśniki i z jakim pysznym nadzieniem. Takich jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam nawet usmażone naleśniki w domu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam, ale brzmi pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie farsze....<3 twaróg mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy w życiu z takim farszem nie jadłam. Interesujące...

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy farsz :) fajna akcja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak nadzianych naleśników jeszcze nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa jak smakują :}

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe te naleśniczki:) Nie robiłam z takim farszem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Znam z farszem z samej kaszy,ale dodatek twarogu bardzo urozmaici smak-pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie naleśniki, robiłam je w wersji na słodko (bez cebuli i z cukrem).

    OdpowiedzUsuń
  11. W domu często robię naleśniki i z pewnością wypróbuję Twój przepis :). Ciasto naleśnikowe polecam wyrabiać przy pomocy miksera kuchennego - https://duka.com/pl/agd/miksery. Dzięki jego zastosowaniu przygotowanie naleśników jest szybkie i bardzo łatwe. Ciasto ma też zawsze idealną konsystencję, która jest równomierna i gładka.

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...