Sypana szarlotka to taki deser, który nie wymaga wiele wysiłku. Spróbowałam zrobić ją w kokilkach.
Składniki (porcja na 2 kokilki):
- 55 g mąki
- 1 opakowanie kaszy manny instant waniliowej 'Coś na Ząb' Kupiec (50 g)
- 45 g cukru (jeśli jabłka są kwaśne, to cukru można dodać więcej)
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnego masła
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- masło i bułka tarta do smarowania kokilek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka zetrze na tarce o grubych oczkach. Kaszę mannę dokładnie wymieszać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dwie kokilki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Sypkie składniki podzielić wizualnie na 6 części, a starte jabłko na 4. Do kokilek wsypać ok. 1,5 łyżki sypkich składników, wyrównać, nałożyć 1 część jabłka, wygładzić łyżką. Następnie wysypać kolejną porcję składników sypkich (1 - 1,5 łyżki), nałożyć następną część jabłek i przykryć ostatnimi porcjami suchej mieszaniny. W każdej kokilce mają się więc znaleźć takie warstwy: składniki suche - jabłka - składniki suche - jabłka - składniki suche. Ostatnią warstwę lekko docisnąć łyżką i posypać cynamonem. Dwie łyżki masła pokroić na plasterki i układać je na wierzchu. Roztapiające się masło oraz sok z jabłek sprawi, że warstwy się połączą. Wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewamy go do temp. 190 stopni. Piec (od momentu uzyskania temp. 190 stopni) przez ok. 20 min, aż wierzch będzie złocisty i kruchy. Wystudzić.
*Jeśli chcemy wyjąć szarlotkę z kokilek, musimy zrobić to, kiedy będą lekko ostygnięte, ale nadal cieple. Nożem obrysowujemy kształt kokilki, oddzielając w ten sposób foremkę od ciasta. Na wierzch kokilki przykładamy talerz, obracamy razem z nim do góry nogami. Obstukujemy dno kokilki trzonkiem noża. Następnie delikatnie i powoli podnosimy foremkę.
Zapraszam na stronę firmy Kupiec.
robiłam jakiś czas temu takie sypane szarlotki i są boskie w smaku! :)
OdpowiedzUsuńlubię sypane szarlotki, są proste i pyszne:)
OdpowiedzUsuńlubię takie szarlotki, super sprawa:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł, by zrobić szarlotkę w kokilkach :)
OdpowiedzUsuńnie robiłam szarlotki w taki sposób, ale narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńPyszna jest ta szarlotka:)
OdpowiedzUsuńlubię takie wersje mini :D
OdpowiedzUsuńwiele razy słyszałam o takiej sypanej szarlotce ale jakoś nie dowiedziałam się nic więcej o niej. a Twój przepis i zdjęcia zachęciły mnie do spróbowania:)
OdpowiedzUsuńna sam widok chce się porwać jedną i skosztować:)
OdpowiedzUsuńdomyślam się, że sok z cytryny dodać do jabłek, bo nie ma o nim mowy w przepisie
OdpowiedzUsuń