sobota, 1 czerwca 2013

Ciasto migdałowo-karmelowe

Jest to jedno z takich ciast, które zawsze się udają i wywołują zachwyt gości:) Miodowe blaty ciasta potrzebują czasu, aby zmięknąć, więc trzeba przygotować je na dzień przed planowanym podaniem. Za podstawę do stworzenia tego ciasta posłużył przepis ze strony Moje Wypieki (zmieniłam w nim krem i orzechy zastąpiłam migdałami).





Składniki na ciasto:
  • 600g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200g miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Składniki na polewę migdałową:
  • 125g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 200g obranych i posiekanych migdałów (mogą być płatki migdałowe)
Składniki na krem:
  • szklanka mleka
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki cukru
  • 100g masła
Ponadto:
  • puszka gotowej masy krówkowej z Gostynia
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i po czym podzielić je na 3 części. Wylepić cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy o wymiarach 25 x 35 cm (lub nieco większe), wyłożone papierem do pieczenia. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę z migdałami (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy) i dopiero upiec. Wszystkie trzy placki kolejno pieczemy w  temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Blat z migdałami piec ok. 15 min. Upieczone placki wystudzić.

Przygotowanie kremu z kaszy manny:
3/4 szkl. mleka zagotować z cukrem. Do 1/4 szklanki mleka dodać kaszę mannę, wymieszać, wlać ją do gotującego mleka i mieszając chwilę gotować na wolnym ogniu. Kaszka powinna być gęsta. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło chwilę ucierać, zimną kaszkę rozmiksować (jeśli okaże się zbyt gęsta dolać do niej 1-2 łyżki zimnego mleka z kartonu lub mleczka skondensowanego i rozmiksować). Stopniowo dodawać kaszkę do masła i ucierać do otrzymania puszystego kremu.

Przekładanie ciasta:
Ciasto przekładamy kiedy wszystkie miodowe blaty będą już zimne. Do brytfanki wyłożonej czystym papierem do pieczenia wkładamy jeden blat miodowego ciasta. Smarujemy go kremem z kaszy manny. nakładamy kolejny miodowy blat. Na nim rozsmarowujemy masę krówkową (z Gostynia) z puszki. Przykrywamy miodowym blatem z migdałami. 
Blaszkę przykrywamy i wkładamy do lodówki na min. 8-10 godzin. Po takim czasie blaty zmiękną i ciasto będzie gotowe do podania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...