Składniki na ciasto:
- 600g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200g miękkiego masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 125g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 200g obranych i posiekanych migdałów (mogą być płatki migdałowe)
- szklanka mleka
- 3-4 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki cukru
- 100g masła
- puszka gotowej masy krówkowej z Gostynia
Przygotowanie kremu z kaszy manny:
3/4 szkl. mleka zagotować z cukrem. Do 1/4 szklanki mleka dodać kaszę mannę, wymieszać, wlać ją do gotującego mleka i mieszając chwilę gotować na wolnym ogniu. Kaszka powinna być gęsta. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło chwilę ucierać, zimną kaszkę rozmiksować (jeśli okaże się zbyt gęsta dolać do niej 1-2 łyżki zimnego mleka z kartonu lub mleczka skondensowanego i rozmiksować). Stopniowo dodawać kaszkę do masła i ucierać do otrzymania puszystego kremu.
Przekładanie ciasta:
Ciasto przekładamy kiedy wszystkie miodowe blaty będą już zimne. Do brytfanki wyłożonej czystym papierem do pieczenia wkładamy jeden blat miodowego ciasta. Smarujemy go kremem z kaszy manny. nakładamy kolejny miodowy blat. Na nim rozsmarowujemy masę krówkową (z Gostynia) z puszki. Przykrywamy miodowym blatem z migdałami.
Blaszkę przykrywamy i wkładamy do lodówki na min. 8-10 godzin. Po takim czasie blaty zmiękną i ciasto będzie gotowe do podania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Skomentuj!