Przepis na to pyszne, zdrowe i sycące danie pochodzi z "Odchudzającej książki kucharskiej" Marka Bardadyna, recenzję której wczoraj zamieściłam na blogu. Taka kasza z soczewicą jest świetnym pomysłem na bezmięsny obiad.
Składniki (na 4 porcje):
- 200 g (2 torebki) kaszy gryczanej (użyłam kaszy gryczanej 'błyskawiczne gotowanie' Lestello)
- 100 g dowolnej soczewicy (użyłam soczewicy czerwonej Lestello)
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól
Kaszę ugotować na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu (kaszę gryczaną 'błyskawiczne gotowanie' Lestello wystarczy gotować 8-10 min). Soczewicę opłukać, umieścić w drugim garnku, zalać wodą i ugotować na małym ogniu (czas gotowania zależny jest od gatunku soczewicy; soczewicę czerwoną gotuje się ok. 15-20 min, ale brązową już ok. 30-40 min). Wody, w której gotuje się soczewica nie należy solić - dzięki temu szybciej stanie się miękka. Po ugotowaniu soczewicę odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić cebulkę i smażyć (mieszając) do zrumienienia. Do cebuli dodać ugotowaną kaszę wraz z soczewicą. Doprawić solą do smaku (ja użyłam również pieprzu i innych ulubionych przypraw: szczyptę kminku i pieprzu cayenne), wymieszać i smażyć krótko wszystkie składniki.
Smacznego!
1 porcja zawiera ok. 320 kcal
"Związki znajdujące się w kaszy gryczanej inicjują powstawanie kolagenu. Duże ilości rutyny zawarte w gryce wpływają bardzo korzystnie na poprawę stanu naczyń włosowatych i chronią skutecznie organizm przed infekcjami wirusowymi."
(Marek Bardadyn: "Odchudzająca książka kucharska", str. 177)
intrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś kaszę gryczaną ze słonecznikiem, wyszły smaczne kulki, ale najlepsze byłby z dodatkiem sosu. Muszę spróbować z soczewicą:)
OdpowiedzUsuńO, muszę wypróbować kiedyś ze słonecznikiem:)
UsuńRewelacyjne zdjęcie,aż chce się zjeść monitor:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, to chyba pierwsze zdjęcie na blogu, z którego jestem zadowolona:)
UsuńMuszę się w końcu przełamać i zacząć jeść kaszę :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do zaglądania na moją akcję na Mikserze "Zainspiruj się kaszą!", która ruszy od 12 czerwca. Myślę, że uda nam się tam zgromadzić wiele przepisów, zachęcających do jedzenia kaszy:)
UsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie niezbyt docenianej kaszy gryczanej :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kaszą ,ale podaną w Twoim wydaniu chętnie bym zjadła,
OdpowiedzUsuńZdjęcie mówi samo za siebie:) Nie wpadłabym na to,że można te dwa składniki,które bardzo lubię,razem połączyć.
OdpowiedzUsuńlubię kaszę gryczaną!:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na urozmaicenie kaszy gryczanej:) Bardzo apetyczne i zdrowe danie:)
OdpowiedzUsuńAle to musi być dobre :) I pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńPyszne.polecam
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za przepis :) Wypróbowałam i wyszło smacznie :)
OdpowiedzUsuń