wtorek, 4 czerwca 2013

Kasza gryczana z soczewicą

Przepis na to pyszne, zdrowe i sycące danie pochodzi z "Odchudzającej książki kucharskiej" Marka Bardadyna, recenzję której wczoraj zamieściłam na blogu. Taka kasza z soczewicą jest świetnym pomysłem na bezmięsny obiad. 



Składniki (na 4 porcje):

Kaszę ugotować na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu (kaszę gryczaną 'błyskawiczne gotowanie' Lestello wystarczy gotować 8-10 min). Soczewicę opłukać, umieścić w drugim garnku, zalać wodą i ugotować na małym ogniu (czas gotowania zależny jest od gatunku soczewicy; soczewicę czerwoną gotuje się ok. 15-20 min,  ale brązową już ok. 30-40 min). Wody, w której gotuje się soczewica nie należy solić - dzięki temu szybciej stanie się miękka. Po ugotowaniu soczewicę odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić cebulkę i smażyć (mieszając) do zrumienienia. Do cebuli dodać ugotowaną kaszę wraz z soczewicą. Doprawić solą do smaku (ja użyłam również pieprzu i innych ulubionych przypraw: szczyptę kminku i pieprzu cayenne), wymieszać i smażyć krótko wszystkie składniki.
Smacznego!


1 porcja zawiera ok. 320 kcal

"Związki znajdujące się w kaszy gryczanej inicjują powstawanie kolagenu. Duże ilości rutyny zawarte w gryce wpływają bardzo korzystnie na poprawę stanu naczyń włosowatych i chronią skutecznie organizm przed infekcjami wirusowymi."
 (Marek Bardadyn: "Odchudzająca książka kucharska", str. 177)



15 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś kaszę gryczaną ze słonecznikiem, wyszły smaczne kulki, ale najlepsze byłby z dodatkiem sosu. Muszę spróbować z soczewicą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, muszę wypróbować kiedyś ze słonecznikiem:)

      Usuń
  2. Rewelacyjne zdjęcie,aż chce się zjeść monitor:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to chyba pierwsze zdjęcie na blogu, z którego jestem zadowolona:)

      Usuń
  3. Muszę się w końcu przełamać i zacząć jeść kaszę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do zaglądania na moją akcję na Mikserze "Zainspiruj się kaszą!", która ruszy od 12 czerwca. Myślę, że uda nam się tam zgromadzić wiele przepisów, zachęcających do jedzenia kaszy:)

      Usuń
  4. Świetny pomysł na wykorzystanie niezbyt docenianej kaszy gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za kaszą ,ale podaną w Twoim wydaniu chętnie bym zjadła,

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcie mówi samo za siebie:) Nie wpadłabym na to,że można te dwa składniki,które bardzo lubię,razem połączyć.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na urozmaicenie kaszy gryczanej:) Bardzo apetyczne i zdrowe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale to musi być dobre :) I pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne.polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie dziękuję za przepis :) Wypróbowałam i wyszło smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...