Połączenie puszystego ciasta, kwaśnego rabarbaru i słodkiej kruszonki... Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Składniki na kruszonkę:
- 115 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru (można użyć cukru trzcinowego)
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i połączyć oraz rozetrzeć na kruszonkę. Wstawić do
lodówki.
Składniki na ciasto:
- 170 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam ekstraktu ze sklepu Skworcu)
- pół łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki do ciasta oraz 1/4 szklanki do rabarbaru)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- 4 - 5 łyżek cukru trzcinowego lub zwykłego (do rabarbaru)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar umyć, obrać (chociaż podobno nie jest to konieczne) i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z 3 - 4 łyżkami cukru trzcinowego. Odłożyć. Kiedy rabarbar po pewnym czasie puści sok należy go odlać i następnie wymieszać rabarbar z 1/4 szklanki mąki oraz kolejną łyżką cukru.
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło utrzeć mikserem na jasną masę. Powoli dodawać cukier,
dalej ucierając. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując (masa może wyglądać jak zwarzona, ale ten efekt zniknie po wymieszaniu z mąką). Dodać ekstrakt z wanilii i
zmiksować.
Do masy maślanej wsypać odłożoną i wcześniej przesianą mąkę. Wymieszać wszystko łyżką (na koniec można krótko zmiksować).
Do kwadratowej formy (o boku 23 - 24 cm) wyłożonej papierem
do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć rabarbar. Posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego
patyczka. Wystudzić w formie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam to ciasto z rabarbarem, szczególnie w wykonaniu mojej babci ;) Świetny pomysł z tymi kokardkami ;)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto musi być pyszne !!!!
OdpowiedzUsuńp.s nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/zabawa-nominacja-itp.html.
Zjadłabym kawałek...mniam!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł te prezenciki :)
OdpowiedzUsuńpolperfekcyjna.pl
nominowałam Cie do Liebster Awards, więcej szczególów http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2013/06/liebster-awards_3.html
OdpowiedzUsuńnie lubię rabarbaru, ale można przecież zrobić to ciacho z innymi owocami :)
OdpowiedzUsuńcudo, kiedyś zastanawiałm sie nad ciastem z rabarbarem ale nie miałam sprawdzonego przepisu, teraz znalazlam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
Witam i pozdrawiam,.Ciasto wygląda tak apetycznie,że czas wypróbować przepis.Miłego wieczoru-pozdrawiam z Dobrych Czasów.Jola
OdpowiedzUsuńjakie fajne "paczuszki":) chętnie zjadłabym taki prezencik!
OdpowiedzUsuńpiękne kokardki z rabarbaru:) a ciasto też wyrośnięte:)
OdpowiedzUsuńWszystko z rabarbarem mogłabym dosłownie pożreć :D
OdpowiedzUsuńtakie ciasto najbardziej lubię:) wygląda kusząco:)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę jedną "paczuszkę" do kawy.
OdpowiedzUsuńi te "wstążki" rabarbarowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar :)
Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Ostatnio piekłam kruche, a Twoje też wygląda bardzo kusząco:)
OdpowiedzUsuń