piątek, 21 lutego 2014

Quinoa z kurczakiem i warzywami

Kolejny pomysł na to, jak wykorzystać kaszę na obiad. Tym razem głównym składnikiem dania jest quinoa. Nie mogło też obyć się bez mojego ulubionego brokuła :)

 
Składniki:
  • 100 g komosy ryżowej (quoinoa), dostępnej w sklepie Skowrcu
  • 300 g piersi z kurczaka
  • niewielki kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1/2 średniej marchewki
  • 1/2 średniego brokuła (same różyczki)
  • 5-6 pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masł1
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i ulubione przyprawy (u mnie: kminek, harissa, pieprz ziołowy i pieprz bałkański)

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć lekko solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym przez ok. 15 min.

Umyte pieczarki pokroić, poddusić na rozgrzanym maśle przez ok. 8 min.

Na dno średniego garnka wylać 2 łyżki oliwy z oliwek. Kiedy się rozgrzeje, wrzucić na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekanego pora. Smażyć, co chwilę mieszając, do momentu aż cebula się zeszkli. Brokuła umyć, różyczki pokroić na mniejsze części, dorzucić do cebuli. Umytą i obraną marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do warzyw, smażyć razem krótką chwilę. Komosę ryżową przepłukać na sitku zimną wodą. Dodać do garnka i wymieszać z warzywami. Całość zalać szklanką gorącej wody. Dodać ok. 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min, aż komosa wchłonie całą wodę, napęcznieje, zrobi się miękka i prawie szklista. Garnek zdjąć z ognia. Do komosy i warzyw dodać usmażoną pierś z kurczaka i podduszone pieczarki. Wymieszać, spróbować i doprawić do smaku np. pieprzem, pieprzem ziołowym, kminkiem i harrisą. Przed podaniem można każdą porcję posypać posiekanym szczypiorkiem lub pokrojoną w kostkę papryką.



Zainspiruj się kaszą! II edycja

15 komentarzy:

  1. Świetna propozycja na obiad, ale też do zabrania do pracy:-) Skorzystam z przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł. Wygląda to mega kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje się proste i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pełnowartościowy obiad, super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo inspirujące te Twoje przepisy z kaszą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo!!
    Uwielbiam takie dania, jestem baardzo za!
    Wpadam na obiad ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. my dopiero po śniadaniu jesteśmy, a tutaj takie pyszności na obiad:) Chętnie spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam komosy ryżowej. Ciekawa jestem jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za pomysł na obiad :)
    Zapraszam do siebie i do obserwacji :) -->http://veneaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Tego typu dania są moimi ulubionymi. Smakują idealnie, wyglądają smakowicie i mieszczą się w jednej miseczce.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam tego typu obiady. Świetna propozycja. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jadłam niczego podobnego, u mnie to ogólnie nie przepadają za kaszami.:( a one takie zdrowe.

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...