Jeśli lubicie śniadania na słodko, to koniecznie musicie spróbować tych bułeczek! Są puszyste i pachnące, a dodatek suszonych moreli nadaje im charakteru:) Dobrze smakują z dżemem, samym masłem, czy nawet bez dodatków.
Składniki (na 16 małych bułeczek):
- 450 g mąki pszennej (typ 450 lub 480)
- 250 ml mleka
- 65 g masła
- 25 g drożdży
- 2 żółtka
- płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- 100 g suszonych moreli (użyłam moreli ze sklepu Skworcu)
Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru, dodać ok. 150 ml letniego mleka, wymieszać i zasypać łyżką mąki. Taki zaczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 5-10 min. W tym czasie roztopić i ostudzić masło. Suszone morele opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, sól, pokrojone morele i wymieszać. Dodać roztopione masło, żółtka, zaczyn oraz resztę mleka, wymieszać łyżką i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (na ok. 1 - 1,5 godz).
Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 16 równych porcji (jeśli wolimy większe bułeczki, to możemy podzielić na 14 lub 12 części). Z każdej części uformować bułeczkę. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 25 min.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min w 200 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek).
Smacznego!
mniam ostatnio myslałąm zrobić jakieś bułeczki, kto wie mozę i Twój przepis wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
Polecam, są naprawdę pyszne:)
UsuńZ morelami jeszcze bułeczek nie piekłam - skuszę się na takie połączenie;)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować:)
UsuńPozdrawiam!
O wygląda na bardzo puchatą, lubię takie. Ale nie piekę bo nie umiem!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę takiego pysznego śniadania! :)
OdpowiedzUsuńDo takich bułeczek jeszcze szklanka zimnego mleka i będzie pełnia szczęścia:)
OdpowiedzUsuńtakie złociutkie i ładnie wyrośnięte,super bułeczki
OdpowiedzUsuńO rany ale buły:)
OdpowiedzUsuńto musiało być przepyszne, bo wyglądają na wyśmienite:)
OdpowiedzUsuńpyszne bułeczki :) na śniadanie doskonałe!
OdpowiedzUsuńsłodki dodatek do bułeczek ,fajny pomysł miałaś by je dodać do nich
OdpowiedzUsuńOjej jak tu smacznie:) na pewno wypróbuje twój przepis :) zapraszam do mnie po nominacje do liebster blog:)
OdpowiedzUsuń