środa, 5 czerwca 2013

Mleczne bułeczki śniadaniowe z suszonymi morelami

Jeśli lubicie śniadania na słodko, to koniecznie musicie spróbować tych bułeczek! Są puszyste i pachnące, a dodatek suszonych moreli nadaje im charakteru:) Dobrze smakują z dżemem, samym masłem, czy nawet bez dodatków.



Składniki (na 16 małych bułeczek):
  • 450 g mąki pszennej (typ 450 lub 480)
  • 250 ml mleka
  • 65 g masła
  • 25 g drożdży
  • 2 żółtka
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g suszonych moreli (użyłam moreli ze sklepu Skworcu)

Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru, dodać ok. 150 ml letniego mleka, wymieszać i zasypać łyżką mąki. Taki zaczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 5-10 min. W tym czasie roztopić i ostudzić masło. Suszone morele opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. 

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, sól,  pokrojone morele i wymieszać. Dodać roztopione masło, żółtka, zaczyn oraz resztę mleka, wymieszać łyżką i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (na ok. 1 - 1,5 godz). 

Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 16 równych porcji (jeśli wolimy większe bułeczki, to możemy podzielić na 14 lub 12 części). Z każdej części uformować bułeczkę. Przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 25 min.

Przed pieczeniem bułeczki posmarować białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min w 200 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek).

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. mniam ostatnio myslałąm zrobić jakieś bułeczki, kto wie mozę i Twój przepis wykorzystam :)
    pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z morelami jeszcze bułeczek nie piekłam - skuszę się na takie połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O wygląda na bardzo puchatą, lubię takie. Ale nie piekę bo nie umiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę takiego pysznego śniadania! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do takich bułeczek jeszcze szklanka zimnego mleka i będzie pełnia szczęścia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie złociutkie i ładnie wyrośnięte,super bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  7. to musiało być przepyszne, bo wyglądają na wyśmienite:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne bułeczki :) na śniadanie doskonałe!

    OdpowiedzUsuń
  9. słodki dodatek do bułeczek ,fajny pomysł miałaś by je dodać do nich

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej jak tu smacznie:) na pewno wypróbuje twój przepis :) zapraszam do mnie po nominacje do liebster blog:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...