Przepis na to pyszne danie to kompilacja dwóch przepisów z "Odchudzającej..." oraz "Odmładzającej książki kucharskiej" i moich własnych modyfikacji. Jest sycące, proste do wykonania, no i... kolorowe!:)
Składniki:
- ok. 350 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 brokuła (różyczki)
- garść niesolonych orzeszków arachidowych
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki ziół włoskich (użyłam przyprawy włoskiej ze sklepu Skworcu)
- pieprz, pieprz cayenne i sól do smaku
- 150 ml wody
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- szczypiorek
- 100 g brązowego ryżu (użyłam brązowego ryżu ze sklepu Skworcu)
- woda do gotowania ryżu
Należy rozpocząć od ugotowania ryżu. Ryż przesypać do szklanki/filiżanki i zapamiętać jego objętość. Przepłukać na sitku, umieścić w garnku i zalać wodą o objętości 1,5 razy większą od ryżu (czyli jeśli ryżu mamy 1 filiżankę, to wody dajemy 1,5 filiżanki). Delikatnie posolić. Gotować na małym ogniu ok. 10 min. Następnie garnek z ryżem zdjąć z ognia, owinąć ręcznikiem i taki pakunek umieścić pod kołdrą/kocem (dodatkowo można nakryć go też poduszką; ma być opatulony z każdej strony). Zostawić na ok. 30 min (w tym czasie reszta wody wsiąknie w ryż).
Pierś z kurczaka umyć, pokroić na paseczki, skropić sosem sojowym, oprószyć i pieprzem oraz pieprzem cayenne. Warzywa obrać i umyć. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę oraz paprykę w słupki. Brokuła podzielić na różyczki i umyć i umieścić na sitku.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić kurczaka i smażyć bez przykrycia aż do jego zrumienienia, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cebulę, przyprawić ziołami włoskimi, wymieszać, przykryć pokrywką i bez zmniejszania ognia dusić 2 minuty. Następnie dodać marchewkę, wymieszać, dodać 75 ml wody i dusić bez przykrycia ok. 6 min (w tym czasie woda powinna wyparować), od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać paprykę oraz orzechy arachidowe, a także kolejne 75 ml wody, wymieszać, smażyć bez przykrycia. Kiedy woda praktycznie całkiem wyparuje należy dodać 100 ml białego wina i wrzucić na patelnię brokuły. Wymieszać i dusić ok. 4 minut. Dodać ugotowany wcześniej ryż (który do tej pory powinien już całkiem wsiąknąć wodę), dokładnie wymieszać i smażyć całość przez ok 1 minutę. Spróbować i ewentualnie doprawić solą/pieprzem.
Danie ułożyć na talerzach i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
bardzo fajne i kolorowe danie, takie lubię
OdpowiedzUsuńjedzonko dla mnie :) kolorowe i apetyczne :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie i soczyście, chętnie bym zjadła:))
OdpowiedzUsuńPiękne to jedzonko, kolorowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuńTakie kolorowe dania to ja lubię.Zdrowo i smacznie.
OdpowiedzUsuńI do tego barrrrdzo apetycznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńjak kolorowo podany kurczak :) uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Takie warzywa z patelni z ryżem i kurczakiem - pyszne danie!:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie!
OdpowiedzUsuń