poniedziałek, 10 czerwca 2013

Kurczak i kolorowe warzywa z patelni

Przepis na to pyszne danie to kompilacja dwóch przepisów z "Odchudzającej..." oraz "Odmładzającej książki kucharskiej" i moich własnych modyfikacji. Jest sycące, proste do wykonania, no i... kolorowe!:)



Składniki:
  • ok. 350 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 brokuła (różyczki)
  • garść niesolonych orzeszków arachidowych
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki ziół włoskich (użyłam przyprawy włoskiej ze sklepu Skworcu)
  • pieprz, pieprz cayenne i sól do smaku
  • 150 ml wody
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • szczypiorek
  • 100 g brązowego ryżu (użyłam brązowego ryżu ze sklepu Skworcu)
  • woda do gotowania ryżu

Należy rozpocząć od ugotowania ryżu. Ryż przesypać do szklanki/filiżanki i zapamiętać jego objętość. Przepłukać na sitku, umieścić w garnku i zalać wodą o objętości 1,5 razy większą od ryżu (czyli jeśli ryżu mamy 1 filiżankę, to wody dajemy 1,5 filiżanki). Delikatnie posolić. Gotować na małym ogniu ok. 10 min. Następnie garnek z ryżem zdjąć z ognia, owinąć ręcznikiem i taki pakunek umieścić pod kołdrą/kocem (dodatkowo można nakryć go też poduszką; ma być opatulony z każdej strony). Zostawić na ok. 30 min (w tym czasie reszta wody wsiąknie w ryż).

Pierś z kurczaka umyć, pokroić na paseczki, skropić sosem sojowym, oprószyć i pieprzem oraz pieprzem cayenne. Warzywa obrać i umyć. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę oraz paprykę w słupki. Brokuła podzielić na różyczki i umyć i umieścić na sitku. 

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić kurczaka i smażyć bez przykrycia aż do jego zrumienienia, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cebulę, przyprawić ziołami włoskimi, wymieszać, przykryć pokrywką i bez zmniejszania ognia dusić 2 minuty. Następnie dodać marchewkę, wymieszać, dodać 75 ml wody i dusić bez przykrycia ok. 6 min (w tym czasie woda powinna wyparować), od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać paprykę oraz orzechy arachidowe, a także kolejne 75 ml wody, wymieszać, smażyć bez przykrycia. Kiedy woda praktycznie całkiem wyparuje należy dodać 100 ml białego wina i wrzucić na patelnię brokuły. Wymieszać i dusić ok. 4 minut. Dodać ugotowany wcześniej ryż (który do tej pory powinien już całkiem wsiąknąć wodę), dokładnie wymieszać i smażyć całość przez ok 1 minutę. Spróbować i ewentualnie doprawić solą/pieprzem. 

Danie ułożyć na talerzach i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!:)

10 komentarzy:

  1. bardzo fajne i kolorowe danie, takie lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. jedzonko dla mnie :) kolorowe i apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smacznie i soczyście, chętnie bym zjadła:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne to jedzonko, kolorowe i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie kolorowe dania to ja lubię.Zdrowo i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. I do tego barrrrdzo apetycznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jak kolorowo podany kurczak :) uwielbiam!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis! Takie warzywa z patelni z ryżem i kurczakiem - pyszne danie!:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...