wtorek, 28 maja 2013

Puszysty biszkopt kakaowy

Po prostu uwielbiam ten biszkopt! Na jego bazie często przygotowuję różne ciasta i torty. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Można piec go zarówno w prostokątnej blaszce (np. 25cmx34cm), jak i w tortownicy.
Wkrótce przepis na tort widoczny na zdjęciu :)
 


Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, małymi porcjami dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna dodawać po jednym żółtku, dalej miksując. Następnie dodać olej i zmiksować. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszać w osobnej misce. Przesiewać bardzo małymi partiami (po ok. 1 łyżce) do masy jajecznej i bardzo delikatnie wmieszać do masy jajecznej np. za pomocą widelca (NIE mikserem!), aż do "wykończenia" sypkich składników. Takie mieszanie troszkę potrwa, ale warto się uzbroić w cierpliwość:)

Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-40 minut (w zależności od wielkości formy) w temperaturze 170-180 stopni, do tzw. suchego patyczka.

8 komentarzy:

  1. mmm wyglada obłędnie:)
    pozdr i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. biszkopt fajny, a z tym kremem wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciacho:)
    Nominowałam Twojego bloga-zapraszam do zabawy w 11 pytań,szczegóły na moim blogu
    http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/

    Miłej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda znakomicie:) palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, kakaowe ciacho! :D ale pięknie ci wyrosło, mm:)

    OdpowiedzUsuń
  6. dodaję do polecanych przepisów na mojej stronie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak upieczony biszkopt jest puszysty i delikatny. Piekę podobnie i zawsze się udaje:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...