czwartek, 4 lipca 2013

Biszkopt z truskawkami, śmietaną i galaretką

Bez tego ciasta nie czuję, że jest lato:) Pojawia się u mnie co roku w sezonie truskawkowym. Jest pyszne, ładnie wygląda i jest naprawdę łatwe do zrobienia. Jedyna trudność to doczekanie momentu aż galaretka będzie miała odpowiednią gęstość do wylania na ciasto. Ale jeśli robiliście już ciasto z galaretką, to nie będzie z tym problemu:)


 



Biszkopt przygotować wg tego przepisu. Po upieczeniu i wystudzeniu należy przekroić biszkopt na dwie mniej więcej równe  części - warstwy. Druga opcja - można nie dzielić biszkoptu i nie przekładać go częścią śmietany, tylko całą wyłożyć ją na wierzch.

Składniki:
  • umyte, obrane i osuszone truskawki - ok. 400g (może być też mniej - wtedy nie dajemy truskawek w warstwie kremu)
  • 450-500 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (użyłam cukru ze sklepu Skworcu)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa (może być inna)
  • 2 galaretki truskawkowe (mogą być inne)

Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody.

Dwie-trzy garści truskawek pokroić w "kostkę" (zostaną dodane do masy), pozostałe przekroić na połówki.

Do śmietany dodać cukier puder i cukier z wanilią. Ubić. Do ubitej śmietany wlewać powoli małą strużką całkowicie zimną, ale płynną galaretkę brzoskwiniową, cały czas miksując na mniejszych obrotach. 

Na pierwszą warstwę biszkoptu nałożyć połowę masy "śmietanowej". Poukładać na niej gęsto truskawki pokrojone w "kostkę". Lekko wcisnąć je łyżką w masę. Przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzch wyłożyć drugą część masy. Poukładać na niej gęsto połówki truskawek. Chłodzić do lodówki, aż do momentu, gdy galaretki truskawkowe będą tężejące - wtedy należy wylać ją na wierzch ciasta.

Co zrobić, żeby galaretka nie spływała na spód ciasta?
Po pierwsze, należy wylewać galaretkę tężejącą, a nie płynną. Dlatego, kiedy już wystygnie można wstawić ją do lodówki i co chwilę sprawdzać w jakim jest stanie, aby nie przeoczyć tego momentu, kiedy zacznie tężeć. 
Po drugie, trzeba dobrze "uszczelnić" wierzch ciasta masą. Tzn. najlepiej, jeśli między blaszką a ciastem nie ma luk, w które mogłaby uciec galaretka. Jak wiadomo biszkopt kurczy się w czasie pieczenia i odchodzi od brzegów, dlatego takie luki mogą powstać. Można je zniwelować umieszczając tam okrągłe biszkopty, następnie wszystko dokładnie pokryć masą ze śmietany. Wtedy galaretka na pewno pozostanie na wierzchu.

Co zrobić, aby masa ze śmietany nie przechodziła zapachem blaszki?
Jeśli używacie standardowych blaszek, to może zdarzało wam się, że przy brzegach ciasto z masą zaczyna pachnieć metalem. Bardzo tego nie lubię, więc zawsze dokładnie izoluję blaszkę od ciasta - można np. wyłożyć blaszkę folią aluminiową, na folię wyłożyć papier do pieczenia tak, aby brzegi były dobrze zabezpieczone (brzegi można posmarować tłuszczem, żeby papier się przylepił:)) i dopiero do takiej blaszki wkładać ciasto gotowe do przełożenia.





Truskawkowy zawrót głowy 2013      Owoce z sadu i dzialki

24 komentarze:

  1. w lecie truskawki i galaretka dla mnie zawsze bomba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta w lecie aż się proszą o zjedzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Konieczne trzeba zejść taką apetyczną kostkę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie apetyczne, ze ręka sama wyciąga się po kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mm, to ulubione ciasto mojej mamy :) zimą robimy z brzoskwinią lub ananasem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, lubię takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda fantastycznie, chyba Ci zaraz kawałek ukradnę;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż mi ślinka pociekła :D Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Żadne lato nie powinno minąć bez tego ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. I u mnie obowiązkowe w sezonie truskawkowym, ale robię je bez masy :) Na twoje też bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda tak delikatnie i lekko - pyszności

    OdpowiedzUsuń
  12. witam,
    ciasto wygląda wspaniale;) tylko jaką blachę użyć (tzn. jakie wymiary)???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24cmx39cm.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. dziękuję, ja co prawda użyłam trochę mniejszej, galaretka truskawkowa zmieściła się tylko jedna, ale ciasto pycha!!!

      Usuń
  13. Klasycznie, pięknie i bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. pysznie wygląda!! również uwielbiam!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobilam i ciasto bylo pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...