Pyszne, bardzo łatwe do zrobienia bułeczki pachnące sezamem!
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży
- 70 ml wody
- 200 ml mleka
- 1 czubata łyżka czarnego sezamu (ze sklepu Skworcu)
Sezam zmielić na grubą mąkę w młynku do kawy lub w blenderze. Mąki przesiać do miski, dodać sezam i sól, wymieszać. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać do mąki. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać wszystko łyżką, a następnie zagniatać 3 min. Pozostawić ciasto na ok. 5 min i po tym czasie zagniatać jeszcze 8 min. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na ok. 60-90 min. Wyrośnięte
ciasto podzielić na 12 części i z każdej uformować bułeczkę. Bułki
układać w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć
ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie w każdej
bułeczce zrobić "przedziałek" trzonkiem drewnianej łyżki, drewnianym
patyczkiem lub innym tępym "narzędziem". Zostawić bułeczki jeszcze na 5
min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 15-20 min.
Okrągła deska widoczna na zdjęciach to część zestawu do pizzy ze sklepu Emako.pl.
Okrągła deska widoczna na zdjęciach to część zestawu do pizzy ze sklepu Emako.pl.
Te bułeczki muszą pysznie smakować!!
OdpowiedzUsuńświetne bułeczki, bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńczarny sezam-wow :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam okazji go jeść.. a w domowym pieczywie, o mamo.. musi być cudowny poranek z takimi bułeczkami :)
Jakie ładne bułeczki :) Poproszę kilka na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńmarzą nam się takie bułeczki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZ dzemem i mlekiem idealne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają profesjonalnie, zazdroszczę:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne muszą być!!
OdpowiedzUsuńPiękne bułki ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń