piątek, 27 czerwca 2014

Bułki z czarnym sezamem

Pyszne, bardzo łatwe do zrobienia bułeczki pachnące sezamem!



Składniki:
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 70 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 1 czubata łyżka czarnego sezamu (ze sklepu Skworcu)

Sezam zmielić na grubą mąkę w młynku do kawy lub w blenderze. Mąki przesiać do miski, dodać sezam i sól, wymieszać. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać do mąki. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać wszystko łyżką, a następnie zagniatać 3 min. Pozostawić ciasto na ok. 5 min i po tym czasie zagniatać jeszcze 8 min. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na ok. 60-90 min. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i z każdej uformować bułeczkę. Bułki układać w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić "przedziałek" trzonkiem drewnianej łyżki, drewnianym patyczkiem lub innym tępym "narzędziem". Zostawić bułeczki jeszcze na 5 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 15-20 min.

Okrągła deska widoczna na zdjęciach to część zestawu do pizzy ze sklepu Emako.pl.


10 komentarzy:

  1. Te bułeczki muszą pysznie smakować!!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne bułeczki, bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czarny sezam-wow :)
    Jeszcze nie miałam okazji go jeść.. a w domowym pieczywie, o mamo.. musi być cudowny poranek z takimi bułeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie ładne bułeczki :) Poproszę kilka na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. marzą nam się takie bułeczki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają profesjonalnie, zazdroszczę:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...