Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Chlebek robi się szybko i przyjemnie, ciasto bezproblemowo się zagniata. Od góry możemy go posypać dowolnymi ziarnami.
Składniki (na 1 bochenek):
- 250 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej)
- 250 g mąki pszennej chlebowej (typ 750 lub 850)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 20 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży suchych)
- 2 łyżki oleju
- 300 ml letniej wody
Świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę wody, wymieszać, zasypać łyżką mąki i taki zaczyn odstawić na 8 min do wyrośnięcia (w przypadku użycia suchych drożdży nie trzeba robić zaczynu - wystarczy je wymieszać z mąką). W misce wymieszać mąki, cukier, sól. Dodawać stopniowo zaczyn z drożdży, olej i wodę, mieszając łyżką. Kiedy masa zacznie stawiać opór należy zacząć ciasto wyrabiać rękami. Wyrabiać przez ok. 10
minut, aż ciasto będzie elastyczne. Następnie ciasto umieścić w misce, przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 - 1,5 godz (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i przełożyć do keksówki (wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami). Przykryć
ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
Przed pieczeniem można posmarować wyrośnięty chlebek jajkiem, mlekiem lub samą wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni przez ok. 30 - 35 minut (upieczony bochenek
postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos). Przed krojeniem wystudzić.
Ładny ten chlebek musi być pyszny
OdpowiedzUsuńuwielbiam własne pieczywo :) już nie pamiętam, kiedy ostatnio kupowałam je w sklepie :)
OdpowiedzUsuńpiękny! no i zawsze tak cudnie pachnie w domu przy pieczeniu chleba:)
OdpowiedzUsuńNajlepszy chlebek! :)
OdpowiedzUsuńAle perfekcyjny chlebuś, z przyjemnością bym zjadła kromeczkę takiego:)
OdpowiedzUsuńo jaki pyszny chlebuś z ziarnami:) najlepszy z samym masełkiem:)
OdpowiedzUsuńJa dziś piekłam także chleb półrazowy, ale wg innego przepisu. Do ciasta użyłam maślanki. Twój wygląda zachęcająco!:)
OdpowiedzUsuń