sobota, 8 czerwca 2013

Szybki chleb półrazowy

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.  Chlebek robi się szybko i przyjemnie, ciasto bezproblemowo się zagniata. Od góry możemy go posypać dowolnymi ziarnami. 

Składniki (na 1 bochenek):
  • 250 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej)
  • 250 g mąki pszennej chlebowej (typ 750 lub 850)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży suchych)
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml letniej wody
Świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę wody, wymieszać, zasypać łyżką mąki i taki zaczyn odstawić na 8 min do wyrośnięcia (w przypadku użycia suchych drożdży nie trzeba robić zaczynu - wystarczy je wymieszać z mąką). W misce wymieszać mąki, cukier, sól. Dodawać stopniowo zaczyn z drożdży, olej i wodę, mieszając łyżką. Kiedy masa zacznie stawiać opór należy zacząć ciasto wyrabiać rękami. Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Następnie ciasto umieścić w misce, przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 - 1,5 godz (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i przełożyć do keksówki (wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami). Przykryć  ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.

Przed pieczeniem można posmarować wyrośnięty chlebek jajkiem, mlekiem lub samą wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni przez ok. 30 - 35 minut (upieczony bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos). Przed krojeniem wystudzić.





7 komentarzy:

  1. Ładny ten chlebek musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam własne pieczywo :) już nie pamiętam, kiedy ostatnio kupowałam je w sklepie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny! no i zawsze tak cudnie pachnie w domu przy pieczeniu chleba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale perfekcyjny chlebuś, z przyjemnością bym zjadła kromeczkę takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o jaki pyszny chlebuś z ziarnami:) najlepszy z samym masełkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dziś piekłam także chleb półrazowy, ale wg innego przepisu. Do ciasta użyłam maślanki. Twój wygląda zachęcająco!:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...