środa, 19 czerwca 2013

Sałatka z tuńczykiem i pieczywem maca

Sałatka kolorowa i smaczna:) Pieczywo maca wykorzystałam zamiast grzanek.

 

Składniki:
  • 6 liści sałaty lodowej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 zielone oliwki
  • 4 czarne oliwki
  • 2 kromki pieczywa maca z ziołami prowansalskimi Kupiec
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczku szczypiorku

Liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na mniejsze części. Olej i sok z cytryny wymieszać z zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz z szczyptą pieprzu i soli. Tak przygotowanym sosem polać liście sałaty, wymieszać i ułożyć na półmisku. Tuńczyka wyjąc z zalewy, podzielić na kawałki i równomiernie umieścić je na sałacie. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce i wyłożyć na tuńczyka. Na cebuli ułożyć paprykę pokrojoną w paski oraz jajka podzielone na ósemki. Oliwki pokroić w krążki i posypać sałatkę. Kromki pieczywa maca podzielić na mniejsze kawałki i równomiernie ułożyć na sałatce. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz niewielką ilością soli i pieprzu.


Zapraszam na stronę http://www.kupiec.pl/.

5 komentarzy:

  1. super sałatka taka kolorowa i pożywna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mogłabym takie jeść codziennie gdybym tylko miała czas na jej przygotowanie:) fajne wykrzystanie macy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie sałatki to ja bardzo chętnie:)))

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...