Sałatka kolorowa i smaczna:) Pieczywo maca wykorzystałam zamiast grzanek.
Składniki:
- 6 liści sałaty lodowej
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 zielone oliwki
- 4 czarne oliwki
- 2 kromki pieczywa maca z ziołami prowansalskimi Kupiec
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczku szczypiorku
Liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na mniejsze części. Olej i sok z cytryny wymieszać z zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz z szczyptą pieprzu i soli. Tak przygotowanym sosem polać liście sałaty, wymieszać i ułożyć na półmisku. Tuńczyka wyjąc z zalewy, podzielić na kawałki i równomiernie umieścić je na sałacie. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce i wyłożyć na tuńczyka. Na cebuli ułożyć paprykę pokrojoną w paski oraz jajka podzielone na ósemki. Oliwki pokroić w krążki i posypać sałatkę. Kromki pieczywa maca podzielić na mniejsze kawałki i równomiernie ułożyć na sałatce. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz niewielką ilością soli i pieprzu.
Zapraszam na stronę http://www.kupiec.pl/.
super sałatka taka kolorowa i pożywna:)
OdpowiedzUsuńmogłabym takie jeść codziennie gdybym tylko miała czas na jej przygotowanie:) fajne wykrzystanie macy:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności!!
OdpowiedzUsuńtakie sałatki to ja bardzo chętnie:)))
OdpowiedzUsuńmusiało być pysznie
OdpowiedzUsuń