Bardzo smaczne bułeczki z nietypowym dodatkiem serka wiejskiego. Te posypane mieszanką ziaren, pachnące bułki umilą niejedno śniadanie:) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki (nieco go zmieniłam).
Składniki na ok. 15 bułeczek:
- 28 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody (40 - 45ºC)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 szklanka twarożku wiejskiego (około 200-250 g)
- 2 jaja
- 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
- 2,5 - 3 szklanki zwykłej mąki pszennej
- 1 jajko do posmarowania
- do posypania: sezam, siemię lniane, łuskany słonecznik, pestki dyni, płatki owsiane
Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 5 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (twarożek można wcześniej zblendować, żeby w bułeczkach nie było widocznych grudek serka), wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.
Po
tym czasie ciasto podzielić na ok. 15 części (kawałki o wadze 70 - 80 gram). Z każdej części uformować bułeczkę. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykryć i pozostawić na 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
Śliczne te bułeczki:)
OdpowiedzUsuńciekawy ten dodatek serka wiejskiego, super bułeczki i jak bogato obsypane ziarenkami, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) wyglądają bardzo apetycznie:) jakoś nigdy nie dodawałam do bułek serka wiejskiego:)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowe bułeczki tyle błonnika i nasion różnych :-)
OdpowiedzUsuńciekawe jak smakują, bo wyglądają obłędnie! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiekne-inaczej nie mozna skomentowac:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wszystko, co ma w sobie serek wiejski jest na tak! :) Idealne na niedzielne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńo proszę, tego jeszcze nie znałam :) pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń