niedziela, 24 lutego 2013

Falafel

Od dawna miałam ochotę zrobić te smakowite kuleczki z ciecierzycy. Co prawda nie obyło się bez komplikacji (miałam problem z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji masy), ale wyszły naprawdę pyszne. Podałam je z warzywami w chlebkach pita.





Składniki:
  • 200g suszonej ciecierzycy (użyłam ciecierzycy ze sklepu Skworcu)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki Harissy (użyłam Harissy ze sklepu Skworcu)
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • kilka łyżek wody (ilość uzależniona od konsystencji ciasta)
  • olej do smażenia

Ciecierzycę namoczyć na noc. Namoczoną ciecierzycę odcedzić i zmielić. Ja w obawie o ostrza blendera gotowałam ją przed zmieleniem ok. 5 min.Wraz z ciecierzycą zmielić cebulę.



Zmielona (np. w blenderze) ciecierzyca ma strukturę ziarnistą i wygląda mniej więcej tak:


Do zmielonej ciecierzycy i cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Następnie dodać sok z cytryny oraz tyle wody, aby uzyska masę łatwą do formowania.



Z uzyskanej masy formować kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać w mące (np. kukurydzianej).


Kuleczki smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest bardzo ważna - w zbyt niskiej temperaturze kuleczki się rozlecą, a w zbyt wysokiej się szybko przypalą.


4 komentarze:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...