poniedziałek, 27 maja 2013

Solanki

Kiedy są jeszcze w piekarniku cały dom napełnia się ich aromatem. Po upieczeniu trudno oprzeć się ich pachnącej, chrupkiej skórce. Po spróbowaniu jednej, nie można nie sięgnąć po następną! Świetnie sprawdzają się jako pieczywo do potraw z grilla, będą też idealne na piknik...
Przepis pochodzi z bloga Arabeska.


 


Składniki: 
  • 500 g maki pszennej chlebowej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 żółtko 
  • 1/2 szkl. letniego mleka  
  • 1/2 szkl. letniej wody 
  • 15 g świeżych drożdży

Do smarowania przed zwinięciem: 
  • 1 łyżka oleju

Do smarowania i posypania przed pieczeniem: 

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Odstawić na 5 min. W tym czasie mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać wodę, żółtko, mleko z rozpuszczonymi drożdżami, wymieszać łyżką i następnie zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części (jeśli chcemy większe solanki, możemy podzielić je na 2 części). Każdą część rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm i grubości ok. 0.5 cm. Każdy placek posmarować cienko olejem, i podzielić nożem na 8 równych części - trójkątów. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik, ale nie zaginając rogów do środka - solanki powinny pozostać proste, a nie wygięte jak tradycyjne rogaliki "w podkowę".

Solanki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
 
Wyrośnięte solanki posmarować białkiem, posypać solą morską oraz kminkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Piec przez ok. 15 min na złoty kolor.





Czas na piknik z home&you - półmetek!                         

22 komentarze:

  1. wyglądają perfekcyjnie!! niczym z piekarni!! a wiadomo że smak domowych o niebo lepszy!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam dawno temu, ale na zakwasie..muszą wypróbować ten przepis..

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne :)) Śliczne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszności:) wygląda wyśmienicie:) tylko skosztować:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie rogaliki:) ich jedzenie prowadzi do nałogu:) pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wykonie perfekcyjne! aż człowiek się głodny robi od samego patrzenia :P
    Pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne są te Solanki !!:) Ale mi narobiłaś ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rogaliki jak malowane,ale bym zjadła jednego ,a może nawet i dwa.

    OdpowiedzUsuń
  9. super rogaliki, na słono. Wersja dla mnie :-) Piękne ci wyszły ::-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie zwinięte, apetyczne, też czuję jak pachną :) Kacha

    OdpowiedzUsuń
  11. Solanki? 1szy raz słyszę, ale zakochałam się od razu;D Geenialne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie ładne! Na pewno smakują rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. z tą solą i kminkiem coś dla mnie :)
    pysznie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...