Kiedy są jeszcze w piekarniku cały dom napełnia się ich aromatem. Po upieczeniu trudno oprzeć się ich pachnącej, chrupkiej skórce. Po spróbowaniu jednej, nie można nie sięgnąć po następną! Świetnie sprawdzają się jako pieczywo do potraw z grilla, będą też idealne na piknik...
Przepis pochodzi z bloga Arabeska.
Składniki:
- 500 g maki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 1/2 szkl. letniego mleka
- 1/2 szkl. letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
Do smarowania przed zwinięciem:
- 1 łyżka oleju
Do smarowania i posypania przed pieczeniem:
- 1 białko
- sól morska gruboziarnista (użyłam soli morskiej ze sklepu Skworcu)
- kminek
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Odstawić na 5 min. W tym czasie mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać wodę, żółtko, mleko z rozpuszczonymi drożdżami, wymieszać łyżką i następnie zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części (jeśli chcemy większe solanki, możemy podzielić je na 2 części). Każdą część rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm i grubości ok. 0.5 cm. Każdy placek posmarować cienko olejem, i podzielić nożem na 8 równych części - trójkątów. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik, ale nie zaginając rogów do środka - solanki powinny pozostać proste, a nie wygięte jak tradycyjne rogaliki "w podkowę".
Solanki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrośnięte solanki posmarować białkiem, posypać solą morską oraz kminkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Piec przez ok. 15 min na złoty kolor.
wyglądają perfekcyjnie!! niczym z piekarni!! a wiadomo że smak domowych o niebo lepszy!!
OdpowiedzUsuńkuszą!
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne!!!
OdpowiedzUsuńRobiłam dawno temu, ale na zakwasie..muszą wypróbować ten przepis..
OdpowiedzUsuńWyszły piękne!
OdpowiedzUsuńPiękne :)) Śliczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńAle cudne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńale pyszności:) wygląda wyśmienicie:) tylko skosztować:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie rogaliki:) ich jedzenie prowadzi do nałogu:) pyszne:)
OdpowiedzUsuńWykonie perfekcyjne! aż człowiek się głodny robi od samego patrzenia :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko,
Olinka - Smakowy Raj
Piękne są te Solanki !!:) Ale mi narobiłaś ochoty :)
OdpowiedzUsuńRogaliki jak malowane,ale bym zjadła jednego ,a może nawet i dwa.
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńsuper rogaliki, na słono. Wersja dla mnie :-) Piękne ci wyszły ::-)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńPięknie zwinięte, apetyczne, też czuję jak pachną :) Kacha
OdpowiedzUsuńSolanki? 1szy raz słyszę, ale zakochałam się od razu;D Geenialne!
OdpowiedzUsuńJakie ładne! Na pewno smakują rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńJa poproszę! :) Az ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńAleż piękne te słone rogaliki:)
OdpowiedzUsuńAle piękne :)!
OdpowiedzUsuńz tą solą i kminkiem coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają !