Crumble z jabłkami i żurawiną, czyli o tym, jak błyskawicznie zrobić coś pysznego:)
Kruszonka:
- 80g masła
- 80 g mąki (+/- 1 łyżka)
- 70 g cukru trzcinowego (użyłam cukru trzcinowego ze sklepu Skworcu)
- 1 łyżka płatków owsianych
Mąkę wymieszać z cukrem i płatkami, dodać miękkie masło i szybko zagnieść ciasto na kruszonkę. Gotową kruszonkę umieścić w misce i wsadzić na chwilę do lodówki.
Owoce:
- 3 średnie jabłka
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny (użyłam żurawiny ze sklepu Skworcu)
- 1 łyżka cukru trzcinowego (użyłam cukru trzcinowego ze sklepu Skworcu)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Tak przygotowane jabłka wsypać na patelnię, zasypać łyżką cukru i polać sokiem z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu aż do wyparowania płynu (ok. 5 min), co chwilę mieszając. Pod koniec dodać żurawinę. Zdjąć patelnię z ognia. Owoce posypać cynamonem, wymieszać. Nakładać do kokilek wysmarowanych masłem mniej więcej do 1/3 wysokości. Na każdą porcję owoców nakładać kruszonkę. Z podanych proporcji zrobiłam crumble w czterech kokilkach.
Kokilki włożyć do zimnego piekarnika, od chwili uzyskania temperatury 200 stopni piec ok. 15 min (do zezłocenia kruszonki). Ostudzić przed podaniem.
Smacznego!
Ale pyszniutko :)
OdpowiedzUsuńjak czytam hasło ŻURAWINA od razu nabieram apetytu
OdpowiedzUsuńPysznotki malusie:) Zjadłabym takie małe smakowitości:)
OdpowiedzUsuńTak niewiele potrzeba do stworzenia pysznego deseru :}
OdpowiedzUsuńuwielbiam crumble!
OdpowiedzUsuńNajlepiej smakują jeszcze gorące z dodatkiem lodów waniliowych.....rozmarzyłam się:)!
OdpowiedzUsuńsuper wygląda, chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuń