Przepis wielokrotnie przeze mnie wypróbowany. Jest to chleb, który robi się bezproblemowo, jest łatwy do wyrobienia i formowania. Mąkę orkiszową można zamienić na mąkę pszenną razową. Dodatkowo kuszącym składnikiem w nim jest sezam. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
- 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej (albo jogurtu naturalnego)
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanka mąki pszennej razowej
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki zarodków pszennych
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 i 1/3 łyżeczki soli
- po 1 łyżce białego i czarnego sezamu (użyłam tylko 2 łyżek białego sezamu ze sklepu Skworcu)
Na wierzch chleba:
- jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania (można użyć tylko mleka)
- po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba (użyłam tylko 2 łyżeczek białego sezamu)
Drożdże wymieszać z mąką (jeśli użyjemy świeżych drożdży, to musimy dać ich ok. 2 razy więcej niż drożdży suchych; drożdże świeże rozpuszczamy w wodzie, nie mieszamy ich z mąką). Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać łyżką. Kiedy mieszanie stanie się trudne należy zacząć wyrabiać ciasto ręką. Wyrobić dokładnie, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto umieścić w misce i przykryć ręczniczkiem. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godz., aby podoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować bochenek. Umieścić go w koszyczku do wyrastania chleba albo bezpośrednio na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką), na której będzie się piec. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (u mnie wyrastał ok 50-60min.).
Po tym czasie chleb ponacinać, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i
obsypać sezamem.
Chleb należy piec z parą. W tym celu na dno piekarnika trzeba włożyć żaroodporne naczynie wypełnione wodą, włączyć piekarnik i nagrzać go do 240 stopni. Chleb włożyć do nagrzanego piekarnika (naczynie z wodą na dnie piekarnika będzie towarzyszyć całemu procesowi pieczenia chleba). Chleb piec 10 minut w temperaturze 240 stopni, potem 10
minut w 220 stopni, a ostatnie 10 minut w 200 stopni.
Wielbicielom sezamu i domowego chleba polecam również przepis na Żytni chleb sezamowy na zakwasie.
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńza ten przepis jesteś obserwowana ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki domowej roboty chleb. idealny na sniadanie :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Ja niestety mam złe doświadczenie z drożdżami instant,ale Tobie na nich chleb wyszedł super!
OdpowiedzUsuńMożna użyć świeżych drożdży - wtedy dajemy mniej więcej 2 razy tyle, co drożdży instant (niecałe 2 łyżeczki) i rozpuszczamy w letnim mleku.
Usuńto ja poproszę kromeczkę na kolację :-)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować:)
UsuńNie ma to jak domowy chleb :) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda. Taki prawdziwy bochen chleba, a nie buła napchana chemią :)
OdpowiedzUsuńDokładnie:) Kupne bułki mi już nie smakują odkąd sama piekę pieczywo.
UsuńPatrzę na maślankę w lodówce i myślę co z niej zrobić - już wiem! będzie chlebek :))
OdpowiedzUsuńW takim razie cieszę się, że przepis pojawił się w porę:):)
Usuń