wtorek, 5 lutego 2013

Sezamowy chleb na maślance

Przepis wielokrotnie przeze mnie wypróbowany. Jest to chleb, który robi się bezproblemowo, jest łatwy do wyrobienia i formowania. Mąkę orkiszową można zamienić na mąkę pszenną razową. Dodatkowo kuszącym składnikiem w nim jest sezam. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.


Składniki: 
  • 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej (albo jogurtu naturalnego) 
  • 1/4 szklanki letniej wody 
  • 1 łyżeczka płynnego miodu 
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej 
  • 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 
  • 2 łyżki otrębów pszennych 
  • 2 łyżki zarodków pszennych 
  • 1 łyżeczka drożdży instant 
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli 
  • po 1 łyżce białego i czarnego sezamu (użyłam tylko 2 łyżek białego sezamu ze sklepu Skworcu)

Na wierzch chleba:
  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania (można użyć tylko mleka)
  • po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba (użyłam tylko 2 łyżeczek białego sezamu)

Drożdże wymieszać z mąką (jeśli użyjemy świeżych drożdży, to musimy dać ich ok. 2 razy więcej niż drożdży suchych; drożdże świeże rozpuszczamy w wodzie, nie mieszamy ich z mąką). Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać łyżką. Kiedy mieszanie stanie się trudne należy zacząć wyrabiać ciasto ręką. Wyrobić dokładnie, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto umieścić w misce i przykryć ręczniczkiem. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok.  1,5 godz., aby podoiło objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować bochenek. Umieścić go w koszyczku do wyrastania chleba albo bezpośrednio na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką), na której będzie się piec. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (u mnie wyrastał ok 50-60min.). Po tym czasie chleb ponacinać, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypać sezamem.
Chleb należy piec z parą. W tym celu na dno piekarnika trzeba włożyć żaroodporne naczynie wypełnione wodą, włączyć piekarnik i nagrzać go do 240 stopni. Chleb włożyć do nagrzanego piekarnika (naczynie z wodą na dnie piekarnika będzie towarzyszyć całemu procesowi pieczenia chleba). Chleb piec 10 minut w temperaturze 240 stopni, potem 10 minut w 220 stopni, a ostatnie 10 minut w 200 stopni.



Wielbicielom sezamu i domowego chleba polecam również przepis na Żytni chleb sezamowy na zakwasie.

                                                                                    Chleb domowy

12 komentarzy:

  1. uwielbiam taki domowej roboty chleb. idealny na sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie! Ja niestety mam złe doświadczenie z drożdżami instant,ale Tobie na nich chleb wyszedł super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć świeżych drożdży - wtedy dajemy mniej więcej 2 razy tyle, co drożdży instant (niecałe 2 łyżeczki) i rozpuszczamy w letnim mleku.

      Usuń
  3. to ja poproszę kromeczkę na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak domowy chleb :) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie wygląda. Taki prawdziwy bochen chleba, a nie buła napchana chemią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie:) Kupne bułki mi już nie smakują odkąd sama piekę pieczywo.

      Usuń
  6. Patrzę na maślankę w lodówce i myślę co z niej zrobić - już wiem! będzie chlebek :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie cieszę się, że przepis pojawił się w porę:):)

      Usuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...