niedziela, 10 listopada 2013

Szarlotka z budyniem: Listopadowe Wyzwanie Blogerek

Długo zastanawiałam się, jaką szarlotkę wybrać na 'wspólne' pieczenie z Pauliną, Martą, Kasią, Moniką, Justyną, Magdą, Małgorzatą, Oliwią, Iwoną, Elizą i Renatą. Zdecydowałam się jednak właśnie na tą, właściwie moją ulubioną :) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.




Składniki: 
  • 450 g mąki pszennej 
  • 250 g masła/margaryny 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiać, masło lub margarynę pokroić na kawałeczki dodać do mąki i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części, każdą z nich owinąć w folię spożywczą. Jedną umieścić w lodówce, a drugą włożyć na 2 godziny do zamrażarki.

Ponadto:
  • 1, 2 kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru + 4 łyżki cukru 
  • 750 ml mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • cukier puder do posypania

Umieszczone wcześniej w lodówce ciasto wyjąć, rozwałkować i za pomocą wałka przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w dużej prostokątnej formie, ale można upiec w mniejszej - wtedy ciasto będzie wyższe). Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, podpiekać przez 5 min. Wyjąć i ostudzić, posypać kaszą manną (aby wchłonęła soki z jabłek). 

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Można skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wyłożyć na podpieczony spód.

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru (ciasto w tej wersji nie jest zbyt słodkie, można zamiast 4 łyżek dać więc 5). Jeszcze gorący budyń wylać na jabłka. Ciasto z zamrażarki wyjąć i zetrzeć na tarce nad ciastem tak, aby przykryło cały jego wierzch.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 45 min. Kroić, gdy całkowicie ostygnie. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 



Listopadowe Wyzwanie Blogerek - wariacje na temat szarlotki

21 komentarzy:

  1. Dziękuję za wspaniale spędzony czas przy wspólnym pieczeniu :)
    Pyszna szarlotka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam połączenie jabłek i budyniu :)

      Usuń
    2. czy macie dziewczyny jakieś fajne pomysły na domki z piernika i pierniczki ????

      Usuń
  2. Ojej z budyniem ? Cudowna :) Dziękuję, moje serce rośnie :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba dokonałaś słusznego wyboru, bo ciasto prezentuje się naprawdę wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z budyniem to jedna z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja to dziś tyję od samego patrzenia na Wasze cudeńka :)
    dziękuję za możliwość zabawy z Wami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna też taką ostatnio piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ona jest znakomita! kiedyś ją piekłam
    dziękuję raz jeszcze za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie dziś zapachniało szarlotkami :) Miło bylo wspólnie popiec :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O znam to ciasto i bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, właśnie Twoją szarlotkę z budyniem bardzo chętnie zjadłabym- teraz do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. szarlotka zawsze i wszędzie:)) uwielbiam takie cisto!

    OdpowiedzUsuń
  12. I mamy kolejną szarlotkę z budyniem, pięknie się prezentuje i cudownie smakuje jestem pewna w 110% :)

    dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne ciacho! I bardzo fajna akcja, takie wspólne pieczenie na pewno jest bardzo miłe :))

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszniutka :) bardzo taką lubię!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda wspaniale.. pewnie też wspaniale smakuje, miam!

    OdpowiedzUsuń
  16. super przepis czy mozecie podac tez gdzie znajdę fajne pierniczki i domki z piernika ???

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...