Przepis obecny na wielu blogach w końcu pojawił się i u mnie:) Od dawna chciałam go wypróbować, bo jestem wielką fanką toffi... Ciasto jest pyszne, ale niestety dla mnie trochę zbyt słodkie (co mnie, nagminnego słodyczozjadacza, bardzo dziwi:)). Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki.
I warstwa - kruche ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 50 g cukru (użyłam cukru trzcinowego ze sklepu Skworcu)
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto. Blaszkę (moja blaszka miała wymiary 28.5cmx24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na foremkę, wylepić jej dno i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez ok. 20 min.
II warstwa - toffi:
- 350g - 400g gotowej masy dulce de leche (użyłam masy Dulce de Leche Chimbote ze sklepu Skworcu)
Na ostygnięte kruche ciasto wyłożyć masę.
III warstwa - czekolada:
- 170g mlecznej czekolady (ja dałam więcej - ok. 250g mlecznej połączonej z gorzką)
- 3-4 łyżki masła
Czekoladę połamać, włożyć do garnuszka. Dodać 3 łyżki masła, garnuszek umieścić w kąpieli wodnej, podgrzewać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta należy dodać kolejną łyżkę masła. Rozpuszczoną czekoladę wylać na masę toffi i rozprowadzić. Wsadzić na kilka godzin do lodówki.
Masa toffi, którą użyłam (dulce de leche ze sklepu Skworcu), jest nieziemsko pyszna i ma piękny ciemny kolor. Wydaje mi się, że jest słodsza od ogólnodostępnej masy krówkowej w puszce.
cudne ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkie ciacha. Musi być straaasznie dobre :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie i jest proste do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńa ja pierwszy raz widzę to ciasto, właśnie u Ciebie:) pysznie się zapowiada!
OdpowiedzUsuń