Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków. Ponieważ lubię cebulowe pieczywo, postanowiłam zwiększyć ilość cebuli - zamiast jednaj cebuli dałam dwie. Z rezultatu jestem zadowolona, ale następnym razem spróbuję dać trzy:) Te bułki można określić jednym słowem - rewelacja. Są puszyste, cebulowe, mają delikatną skórkę... Wiele z tych walorów bułki na pewno zawdzięczają zaczynowi, który najlepiej wykonać dzień wcześniej.
Składniki na zaczyn:
- 100 g mąki pszennej
- 65 g wody
- 1/8 łyżeczki drożdży instant lub 1 g świeżych drożdży
Podane składniki należy wymieszać. Otrzymaną kulkę ciasta najlepiej umieścić w misce, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 12-16 godzin w temp. pokojowej.
Pozostałe składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 150 g wody
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 8 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki cukru
- 60 g masła
- 20 g mleka w proszku
- 1 lub 2 średnie cebule (drobno pokrojone i zeszklone na maśle)
- 1 łyżka maku
Do wyrośniętego 12-16 godzinnego zaczynu dodać mąkę, mleko w proszku, sól, mak, posiekane na kawałeczki miękkie masło, jajko. Świeże drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie (jeśli używamy suchych, to można je wymieszać z mąką) i dodać do pozostałych składników. Zeszkloną na maśle cebulę ostudzić i dodać do reszty składników, wymieszać łyżką, a potem wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na 9 lub 10 części. Z każdej części uformować bułeczkę. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułki przykryć ściereczką i odstawić na ok.1 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min w temp. 190 stopni.
Smacznego!
jakie fajne bułeczki! jeszcze nie robiłam cebulowych, ale chyba skuszę się któregoś dnia:)
OdpowiedzUsuńPolecam:):):)
UsuńPięknie Ci wyrosły! Choć osobiście nie wiem czy ryzykowałabym z połączeniem mak-cebula, nie wiem czemu :D Mam czasami takie uprzedzenia. Ale naprawdę świetnie u Ciebie wyglądają, na śniadanko z szynką i serem akurat!
OdpowiedzUsuńTen dodatek maku na początku też mnie nie zachwycał:) Ale nie ma go dużo i nawet nieźle się komponuje z cebulą:)
Usuńwyglądają bardzo apetycznie:) tylko nie przesadź z ilością cebuli:D:D
OdpowiedzUsuńNo tak:) W końcu, powodowana cebulowym uwielbieniem, mogę przesadzić:)
UsuńOoo uwielbiam cebule i wszystko co ją zawiera, ja jedynie piekłam cebulowo-serowe muffiny ale bułeczek jeszcze nie nigdy nie robiłam! Muszę je wypróbować koniecznie ! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Wypieki z dodatkiem cebuli oraz czosnku są przepyszne :D
OdpowiedzUsuńcudowne te bułeczki, śliczne :))
OdpowiedzUsuńswietne te bułeczki
OdpowiedzUsuńDurszlak ostatnio w ogóle nie chce dodawać moich postów juz 3 raz tak mam :(
Wyobrażam sobie ten zapach, unoszący się w domu podczas ich pieczenia :)
OdpowiedzUsuń