wtorek, 19 lutego 2013

Cebulowe bułki z makiem

Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków. Ponieważ lubię cebulowe pieczywo, postanowiłam zwiększyć ilość cebuli - zamiast jednaj cebuli dałam dwie. Z rezultatu jestem zadowolona, ale następnym razem spróbuję dać trzy:) Te bułki można określić jednym słowem - rewelacja. Są puszyste, cebulowe, mają delikatną skórkę... Wiele z tych walorów bułki na pewno zawdzięczają zaczynowi, który najlepiej wykonać dzień wcześniej.



Składniki na zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej
  • 65 g wody
  • 1/8 łyżeczki drożdży instant lub 1 g świeżych drożdży

Podane składniki należy wymieszać. Otrzymaną kulkę ciasta najlepiej umieścić w misce, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 12-16 godzin w temp. pokojowej.

Pozostałe składniki:
  • 320 g mąki pszennej
  • 150 g wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 8 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 60 g masła
  • 20 g mleka w proszku
  • 1 lub 2 średnie cebule (drobno pokrojone i zeszklone na maśle)
  • 1 łyżka maku

Do wyrośniętego 12-16 godzinnego zaczynu dodać mąkę, mleko w proszku, sól, mak, posiekane na kawałeczki miękkie masło, jajko. Świeże drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie (jeśli używamy suchych, to można je wymieszać z mąką) i dodać do pozostałych składników. Zeszkloną na maśle cebulę ostudzić i dodać do reszty składników, wymieszać łyżką, a potem wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto podzielić na 9 lub 10 części. Z każdej części uformować bułeczkę. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułki przykryć ściereczką i odstawić na ok.1 godz. do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min w temp. 190 stopni.

Smacznego!



11 komentarzy:

  1. jakie fajne bułeczki! jeszcze nie robiłam cebulowych, ale chyba skuszę się któregoś dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Ci wyrosły! Choć osobiście nie wiem czy ryzykowałabym z połączeniem mak-cebula, nie wiem czemu :D Mam czasami takie uprzedzenia. Ale naprawdę świetnie u Ciebie wyglądają, na śniadanko z szynką i serem akurat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten dodatek maku na początku też mnie nie zachwycał:) Ale nie ma go dużo i nawet nieźle się komponuje z cebulą:)

      Usuń
  3. wyglądają bardzo apetycznie:) tylko nie przesadź z ilością cebuli:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak:) W końcu, powodowana cebulowym uwielbieniem, mogę przesadzić:)

      Usuń
  4. Ooo uwielbiam cebule i wszystko co ją zawiera, ja jedynie piekłam cebulowo-serowe muffiny ale bułeczek jeszcze nie nigdy nie robiłam! Muszę je wypróbować koniecznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają! Wypieki z dodatkiem cebuli oraz czosnku są przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne te bułeczki, śliczne :))

    OdpowiedzUsuń
  7. swietne te bułeczki
    Durszlak ostatnio w ogóle nie chce dodawać moich postów juz 3 raz tak mam :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyobrażam sobie ten zapach, unoszący się w domu podczas ich pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...