sobota, 2 lutego 2013

Cytrynowe muffiny

Bardzo smaczne, puszyste muffiny. Coś dla wielbicieli cytrynowych wypieków:) Przepis pochodzi stąd.


Składniki (na 12 mufffinek):
Składniki suche:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru (ja dałam 1/4 szkl. cukru białego i 1/4 szkl. cukru trzcinowego ze sklepu Skworcu)
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginalnym przepisie były 3 łyżeczki)
szczypta soli (w przepisie była łyżeczka)
skórka otarta z jednej cytryny

Składniki mokre:
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
sok wyciśnięty z 1 cytryny 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (użyłam ekstraktu ze sklepu Skworcu

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać w misce. W osobnym naczyniu dobrze wymieszać (lub zmiksować) mokre składniki. Suche i mokre składniki szybko, niedokładnie połączyć przy pomocy łyżki (w cieście mają być grudki).



Przygotować foremkę na muffiny: wyłożyć ją papilotkami (albo wysmarować otworki margaryną i wysypać bułką tartą).



Papilotki wypełnić do 2/3 wysokości ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 25 min.





9 komentarzy:

  1. uwielbiam cytrynowe wypieki:) Twoje ślicznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładne, ja jednak wciąż nie mogę się przekonać do muffin, robiłam kilka razy, ale jakoś nie pasuje, ani nie smakuje mi takie ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie dzis dokupilam foremki do muffinek-wiedzialam ze to dobra lokata:)))przepis spadl mi z nieba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przyda:)

      Usuń
  4. Mmm, pychotki :) Lubię cytrynowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaką pojemność ma twoja szklanka ? ;)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...