środa, 27 lutego 2013

Kasza gryczana z pieczarkami i indykiem

W tym tygodniu otrzymałam od firmy Makro K&K, paczkę z kilkoma produktami do przetestowania. W przesyłce znalazłam m.in. kaszę gryczaną. Postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia tego prostego, smacznego i sycącego dania.






Składniki (porcja dla ok. 4 osób):

  • 200 g kaszy gryczanej (użyłam kaszę w woreczkach marki Lestello)
  • ok. 170 g fileta z indyka (można zastąpić filetem z kurczaka)
  • ok. 800 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 60 g startego żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne


Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie (nie musi być całkiem miękka; kasza Lestello, którą ja użyłam, gotuje się bardzo szybko, dlatego gotowałam ją tylko8 min). Pieczarki pokroić niezbyt drobno, poddusić na maśle (najlepiej pod przykryciem, żeby pieczarki puściły sok) ok. 10-15 min. Cebulę pokroić w kostkę, lekko posolić i podsmażyć na oliwie z oliwek przez ok. 6-8 min. Fileta z indyka opłukać, również pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na oliwie ok. 15 min. Wszystkie wyżej wymienione składniki najlepiej smażyć osobno.

Do dużego naczynia wsypać ugotowaną kaszę oraz podsmażone pieczarki (wraz z wytworzoną podczas duszenia wodą z pieczarek), cebulę i indyka. Jeśli składniki są jeszcze ciepłe, należy poczekać, aby ostygły. Dodać tarty żółty ser, ok. 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej), wymieszać. Spróbować i ewentualnie dodać soli/pieprzu wg uznania. 

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć do niego wymieszane składniki, wyrównać. Naczynie przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Od momentu, kiedy temperatura w piekarniku dosięgnie 180 - 190 stopni należy zapiekać przez ok. 15 - 20 min. Na 5 min przed wyjęciem zapiekanki można odkryć naczynie.  

Kasza z wierzchu będzie lekko chrupiąca, a żółty ser powinien się fajnie ciągnąć:)
Smacznego!


Moja opinia na temat kaszy gryczanej Lestello:
Mogłoby się wydawać, że kasza to kasza, ale jednak nie:) Ta kasza pozytywnie mnie zaskoczyła, bo była naprawdę dobrej jakości, nie było w niej żadnych twardych ziarenek czy innych tego typu niespodzianek. Ponadto, zgodnie z napisem na opakowaniu ("Błyskawiczne gotowanie!") gotuje się ją  bardzo szybko (8-10 min.). Strona producenta: http://www.makro-kk.com.pl

W najbliższym czasie zaprezentuję przepisy z innymi produktami Lestello:


5 komentarzy:

  1. niezły pomysł chyba sobie zrobię takie na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite i mają bardzo fajne kształty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł na kaszę gryczaną, bo zawsze mam z nią jakoś problem:P
    Ps. akcja "gotowanie za głosowanie" już trwa:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...