środa, 6 lutego 2013

Tygrysie bułeczki

Myślę, że domowe pieczywo nie ma sobie równych. Piekąc chleb czy bułki rozkoszuję się nieziemskim zapachem, który roznosi się po domu. Takich wrażeń nie da żaden, nawet najbardziej pachnący bochenek ze sklepu:) O smaku już nie wspominam... Ciekawych przepisów na smaczne bułeczki czy chleby jest całe mnóstwo.  Prezentowany dzisiaj przepis (z bloga Tatter) na Tygrysie bułeczki (Dutch Crunch Rolls)  zaciekawił mnie już dawno. W końcu kupiłam mąkę ryżową i od razu przystąpiłam do ich wykonania. Pasta z tej mąki, rozsmarowana na bułeczkach, kurczy się i pęka w trakcie pieczenia tworząc apetyczne tygrysie wzory. Ta skorupka jest bardzo smaczna i chrupiąca nawet kolejnego dnia po upieczeniu.



Składniki (na 8 dużych bułek): 
400 g mąki pszennej 
8 g świeżych drożdży 
240 g ciepłego mleka 
58 g ciepłej wody 
1,5 łyżeczki soli 
1 łyżeczka cukru 
2 łyżki oliwy

Drożdże i cukier rozpuścić w lekko ciepłym (nie gorącym!) mleku.  Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę, wodę i mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryć i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę (po 30min złożyć ciasto i ponownie odstawić do wyrastania na 30 min).

Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować bułeczkę. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.

W tym czasie przygotować pastę z mąki ryżowej.


Składniki na pastę: 
120 g białej mąki ryżowej 
8 g świeżych drożdży 
1/4 łyżeczki soli 
1 łyżeczka cukru 
115 g ciepłej wody 
1 łyżka oleju

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 15 min. Pasta powinna być gęsta, ale równocześnie powinna dać się rozsmarować. Gęstość może zależeć od mąki - moja pasta była zbyt żadka i musiałam dołożyć jeszcze 2 łyżki mąki. 

Po ok. 15 min. rozsmarować pastę na podrośniętych bułeczkach (smarować wierzch i boki). Warstwa powinna być dość gruba. Bułki delikatnie przykryć, odstawić na 20 min. 

Po tym czasie wstawić bułki do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190 stopni przez 30-35min.


Chleb domowy

6 komentarzy:

  1. apetycznie wyglądają, najlepsze jest domowe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ pyszotka. super zjeść taką ciepłą bułeczkę na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio się zastanawiałam nad kupnem mąki ryżowej-teraz będzie miała przeznacznie więc kupię i spróbuję upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe pieczywo jest najlepsze bez dwóch zdań, bułeczki wyszły Ci super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj pychota! jeszcze cieplutkie z masełkiem zjeść... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Już długo fascynują mnie te bułeczki, tylko muszę sobie w końcu tą magiczną mąkę kupić ;) Twoje wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...