Robię te ciasteczka, gdy mam do wykorzystania kilka łyżek kwaśnej śmietany. Ciasto jest takie same jak w przepisie na Rurki z kremem. Ciasteczka są kruche, ale nawet trochę przypominają ciasto francuskie. Przypadną do gustu każdemu ciasteczkowemu łasuchowi:)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g gęstej śmietany
- 100g miękkiego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (użyłam ekstraktu ze sklepu Skworcu)
- białko (lub ew. całe jajko) do smarowania
- cukier do posypania
Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli, połączyć z margaryną i śmietaną. Zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min. do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na kilka porcji, każdą porcję wywałkować i wykrawać ciastka foremką. Wierzch każdego ciasteczka smarować (pędzelkiem) roztrzepanym białkiem i maczać tą stroną w cukrze. Takie ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Znam smak takich ciasteczek,są mega dobre!!!!!!
OdpowiedzUsuńmniam, uwielbiam słodkosci:) ciasteczka wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńprzydałoby mi się teraz takie małe ciasteczko:)
OdpowiedzUsuńDzięki za odwiedziny mojego bloga :)
OdpowiedzUsuńCiacha zachęcaja do pozostania u Ciebie na dłużej :)
pozdr
P.
takie ciasteczka rewelacyjnie pasują do dobrej mocnej i gorzkiej herbatki :)
OdpowiedzUsuńmmm :) bardzo lubię takie ciasteczka :) proste i bardzo dobre do kawki! Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńfajne ciacha:) poproszę kilka do kawki;)
OdpowiedzUsuńPychotka! :)
OdpowiedzUsuńtrochę jak ciasto francuskie? to zapisuję :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo zachęcająco, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na słodziutkie i kruche.
OdpowiedzUsuń