Pyszne babeczki zamiast drożdżówki. Uwieńczone koroną z kruszonki. Idealne do porannej kawy. Przepis prosty do wykonania, zaczerpnięty z bloga Mała Cukierenka (wzbogacony przeze mnie o kruszonkę).
Składniki (na 12 babeczek):
- 250g mąki
- 1 jajko
- 50g masła
- 75ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam ekstraktu ze sklepu Skworcu)
- 30g drożdży
- szczypta soli
- 100g suszonej żurawiny (użyłam żurawiny ze sklepu SKworcu)
Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier waniliowy, żurawinę i wymieszać. Dodać jajko, ekstrakt, mleko z rozpuszczonymi drożdżami i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 min.
Po tym czasie naszykować foremkę do muffin (można wyłożyć ją papilotkami, albo posmarować gniazdka masłem i wysypać bułką tartą). Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej części formować kuleczkę i umieszczać w muffinowej foremce. Przykryć i odstawić do wyrstania na kolejne 30 min.
Skłądniki na kruszonkę:
- 70g masła
- 70g cukru
- 70 g masła
- opcjonalnie: 1 łyżka płatków owsianych
Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Jeśli ciasto będzie zbyt suche należy dodać trochę masła. Jeśli będzie zbyt klejące - mąki.
Wyrośnięte babeczki obsypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 20-25 minut.
Smacznego!
Wyglądają bardzo apetycznie :) mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:) mniam! chętnie bym zjadła kilka:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne !
OdpowiedzUsuńsuper pomysł ;)
OdpowiedzUsuńCoś do mojej zielonej herbatki, dzięki...
OdpowiedzUsuńmogę się poczęstowac? ;)
OdpowiedzUsuńAleż proszę:):)
Usuń