Pyszny sosik, który jest świetnym dodatkiem do mięska, czy nawet do pieczonych ziemniaków. Ostatnio zrobiłam go specjalnie do Piersi z kurczaka otulonych ciastem francuskim. Sos można dostosować do swoich upodobań smakowych np. zwiększając lub zmniejszając ilość pieprzu cayenne.
Składniki:
- 4 - 6 łyżek jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
- 1 łyżeczka majonezu
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki wędzonej (użyłam ostrej papryki wędzonej ze sklepu Skworcu)
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 1/4 czerwonej papryki
- 3 - 4 plasterki cebuli
Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawami. Dodać przyprawy. Paprykę i cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę i dodać do sosu. Najlepiej zrobić ok. 30 min przed podaniem.
Ostra wędzona papryka nadaje sosikowi specyficznego smaku.
Już jutro przepis na Piersi z kurczaka otulone ciastem francuskim, do których świetnie pasuje ten sosik:)
Już jutro przepis na Piersi z kurczaka otulone ciastem francuskim, do których świetnie pasuje ten sosik:)
Fajny ten sosik :))
OdpowiedzUsuńbardzo lubię lekkie, jogurtowe sosy
OdpowiedzUsuńbędę czekać na przepis na kurczaka :)
mmm, b. fajny ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię jogurtowe sosy więc napewno się skuszę:)
OdpowiedzUsuń