piątek, 8 lutego 2013

Sos jogurtowy z papryką

Pyszny sosik, który jest świetnym dodatkiem do mięska, czy nawet do pieczonych ziemniaków. Ostatnio zrobiłam go specjalnie do Piersi z kurczaka otulonych ciastem francuskim. Sos można dostosować do swoich upodobań smakowych np. zwiększając lub zmniejszając ilość pieprzu cayenne. 



Składniki:
  • 4 - 6 łyżek jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki wędzonej (użyłam ostrej papryki wędzonej ze sklepu Skworcu)
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 3 - 4 plasterki cebuli

Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawami. Dodać przyprawy. Paprykę i cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę i dodać do sosu. Najlepiej zrobić ok. 30 min przed podaniem. 
Ostra wędzona papryka nadaje sosikowi specyficznego smaku.

Już jutro przepis na Piersi z kurczaka otulone ciastem francuskim, do których świetnie pasuje ten sosik:)

4 komentarze:

  1. bardzo lubię lekkie, jogurtowe sosy

    będę czekać na przepis na kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię jogurtowe sosy więc napewno się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...