sobota, 23 lutego 2013

Popękane cytrynowe ciasteczka

Przepis znaleziony na blogu sweet dreams. Ciasteczka bardzo smaczne, cytrynowe. Z wierzchu chrupiące i miękkie w środku. Są aromatyczne i ciekawie wyglądają. Te ciasteczka to pierwsza z moich propozycji w akcji "Cytrynowe wypieki".
Dzisiaj oprócz zachęcenia do spróbowania tych ciasteczek, chciałam także zaprosić Was do wzięcia udziału w konkursie o muffinkowej tematyce, organizowanego przez ellae z bloga Chilli cook & look: http://ellaepw.blogspot.com/2013/02/konkurs-konkurs-konkurs.html


Składniki:
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (użyłam ekstraktu ze sklepu Skworcu)
  • cukier puder do obtaczania ciasteczek

Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dodać jajko i ponownie zmiksować. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 40 min. 

Po wyjęciu z lodówki z ciasta formować kulki (trochę mniejsze od orzecha włoskiego). Kulki kolejno obtaczać w cukrze pudrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponieważ ciasteczka rozrosną się podczas pieczenia na boki, trzeba zachować między nimi odstępy ok. 1,5 cm. 

Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190 stopni ok. 12 - 15 min.

Smacznego!:)


Cytrynowe wypieki

8 komentarzy:

  1. jej, ale ciasteczek i jak fajnie Ci popękały, bardzo je lubię, więc się wirtualnie częstuję i cieszę się, że Tobie również smakowały, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam je w wersjo czeko, z całą pewnością wykonam!

    OdpowiedzUsuń
  3. domowe ciasteczka są najlepsze:)) fajnie wyglądają, szczególnie w tej puszce, jak na prezent;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają, jak małe chlebki, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają jak małe chlebki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie, chyba je zrobię w wolnej chwili:) Uwielbiam jak ciasteczka pękają:)

    OdpowiedzUsuń
  7. u Ciebie też cytrynowe ciastka :) te "rozstępy" z cukru pudru wyglądają świetnie, mniam!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...