poniedziałek, 8 czerwca 2015

Ziołowe bułeczki z ziarnami

Pachnące ziołami bułeczki na drożdżowym zaczynie są pyszne i łatwe do przygotowania :) Do ich zrobienia wykorzystałam aromatyczną mieszankę Ziołowo Mi! Ziarenkowo, w skład której wchodzą prażone ziarna (słonecznik, sezam i siemię lniane) oraz zioła (rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka).

 

Składniki:

Zaczyn
  • 150 g mąki pszennej (typ 500)
  • 100 g wody
  • 2 g świeżych drożdży
  • 2 g soli

Drożdże rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Przykryć i zostawić na noc (na ok. 12 godzin) w temp. pokojowej.


Ciasto
  • cały zaczyn
  • 325 g mąki pszennej (typ 500)
  • 25 g mąki pszennej razowej
  • 210 g wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 8 g soli
  • 60 g mieszanki ziaren i ziół Ziołowo Mi!

Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski przesiać mąki, dodać pozostałe składniki. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać min 5 min). Z ciasta uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godz (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 10-12 części i z każdej uformować bułeczkę. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Na 5 min przed końcem wyrastania w każdej bułeczce zrobić przedziałek tępym narzędziem - np. koniec drewnianej łyżki należy docisnąć praktycznie do spodu każdej bułki. Zostawić jeszcze na 5 min.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 min w temp. 190 stopni.

12 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...