Pachnące ziołami bułeczki na drożdżowym zaczynie są pyszne i łatwe do przygotowania :) Do ich zrobienia wykorzystałam aromatyczną mieszankę Ziołowo Mi! Ziarenkowo, w skład której wchodzą prażone ziarna (słonecznik, sezam i siemię lniane) oraz zioła (rozmaryn,
mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek,
pietruszka).
Składniki:
Zaczyn
- 150 g mąki pszennej (typ 500)
- 100 g wody
- 2 g świeżych drożdży
- 2 g soli
Drożdże rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Przykryć i zostawić na noc (na ok. 12 godzin) w temp. pokojowej.
Ciasto
- cały zaczyn
- 325 g mąki pszennej (typ 500)
- 25 g mąki pszennej razowej
- 210 g wody
- 8 g świeżych drożdży
- 8 g soli
- 60 g mieszanki ziaren i ziół Ziołowo Mi!
Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski przesiać mąki, dodać pozostałe składniki. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać min 5 min). Z ciasta uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godz (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 10-12 części i z każdej uformować bułeczkę. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Na 5 min przed końcem wyrastania w każdej bułeczce zrobić przedziałek tępym narzędziem - np. koniec drewnianej łyżki należy docisnąć praktycznie do spodu każdej bułki. Zostawić jeszcze na 5 min.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 min w temp. 190 stopni.
Pyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńNa śniadanie rewelacyjne :-)
OdpowiedzUsuńszukam nowych receptur na bułki, Twoją zapisuję :)
OdpowiedzUsuńAle cudne.
OdpowiedzUsuńUrocze bułeczki :)
OdpowiedzUsuńSmakowite bułeczki, miałaś pyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńSmakowite bułeczki, miałaś pyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńAle smacznie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńChyba czas upiec :D Zapraszam do obserwowania mnie ;)
OdpowiedzUsuńjakie wyrośnięte :) bardzo smakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuńmuszą być wyśmienite!
OdpowiedzUsuńŚwietne bułeczki, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń