wtorek, 26 lutego 2013

Drożdżowe skrętki z żółtym serem

Idealna przekąska do piwa:) Przepis znalazłam na blogu Tak sobie pichcę. Zrobiłam z połowy podanych poniżej składników, a i tak otrzymałam ogromną ilość  drożdżowych pyszności:)




Składniki:
  • 25 g masła
  • 400 ml mleka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki grubej soli
  • 750 g mąki pszennej chlebowej
  • do smarowania: 1 roztrzepane jajko
  • do posypania: starty żółty ser
Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 5 min. Masło roztopić i lekko przestudzić. W misce umieścić 4/5 przygotowanej mąki, sól, roztopione masło, mleko z rozpuszczonymi drożdżami,  jogurt naturalny i jajko. Wstępnie zagnieść ciasto, a następnie przełożyć je na stolnicę i zagnieść je ponownie, wykorzystując resztę przygotowanej mąki. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i  zostawić to wyrośnięcia na około 1h.

Wyrośnięte ciasto można podzielić na ok. 4 części i po kolei każdą rozwałkować w prostokąt. Każdy prostokąt posmarować jajkiem. Na połowę wywałkowanego płata ciasta wyłożyć tarty żółty ser (można też posypać przyprawami, ziołami) i złożyć na pół (tak żeby część ciasta na której nie ma sera, przykryła tą część z serem:)), poprzyciskać obie części tak, aby się skleiły. Kroić ciasto w paski o szerokości ok. 2 cm i skręcać je wokół własnej osi. Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 15-30 min. Przed pieczeniem wierzch skrętek można posmarować jajkiem (lub mlekiem) i posypać sezamem.

Piec w nagrzanym do 225 stopni piekarniku przez ok. 12 minut.

Najlepsze są w dniu pieczenia. 
Smacznego!
 


8 komentarzy:

  1. świetna przekąska do pochrupania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moglabym je jesc bez konca...Pysznie wygladaja,gdyby nie to,ze chorobsko mnie dopadlo,juz bym je piekla:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne paluchy:) lubię takie do chrupania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie paluchy to ja mogła bym chrupać i chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie przekąski:) fajnie Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, pyszności :) Jak byłam młodsza, Mama często kupowała takie cuda z makiem, a później jakoś nigdy nie wpadłam, żeby takie zrobić... Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...