poniedziałek, 18 lutego 2013

Drożdżowe babeczki z żurawiną

Pyszne babeczki zamiast drożdżówki. Uwieńczone koroną z kruszonki. Idealne do porannej kawy. Przepis prosty do wykonania, zaczerpnięty z bloga Mała Cukierenka (wzbogacony przeze mnie o kruszonkę).




Składniki (na 12 babeczek):

Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier waniliowy, żurawinę i wymieszać. Dodać jajko, ekstrakt, mleko z rozpuszczonymi drożdżami i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 min.

Po tym czasie naszykować foremkę do muffin (można wyłożyć ją papilotkami, albo posmarować gniazdka masłem i wysypać bułką tartą). Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej części formować kuleczkę i umieszczać w muffinowej foremce. Przykryć i odstawić do wyrstania na kolejne 30 min. 

Skłądniki na kruszonkę:
  • 70g masła
  • 70g cukru
  • 70 g masła
  • opcjonalnie: 1 łyżka płatków owsianych

Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Jeśli ciasto będzie zbyt suche należy dodać trochę masła. Jeśli będzie zbyt klejące - mąki.

Wyrośnięte babeczki obsypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 20-25 minut.

Smacznego!   

 

7 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...