niedziela, 10 lutego 2013

Crumble z jabłkami i żurawiną

Crumble z jabłkami i żurawiną, czyli o tym, jak błyskawicznie zrobić coś pysznego:) 



Kruszonka:

Mąkę wymieszać z cukrem i płatkami, dodać miękkie masło i szybko zagnieść ciasto na kruszonkę. Gotową kruszonkę umieścić w misce i wsadzić na chwilę do lodówki.

Owoce:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Tak przygotowane jabłka wsypać na patelnię, zasypać łyżką cukru i polać sokiem z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu aż do wyparowania płynu (ok. 5 min), co chwilę mieszając. Pod koniec dodać żurawinę. Zdjąć patelnię z ognia. Owoce posypać cynamonem, wymieszać. Nakładać do kokilek wysmarowanych masłem mniej więcej do 1/3 wysokości. Na każdą porcję owoców nakładać kruszonkę. Z podanych proporcji zrobiłam crumble w czterech kokilkach.

Kokilki włożyć do zimnego piekarnika, od chwili uzyskania temperatury 200 stopni piec ok. 15 min (do zezłocenia kruszonki). Ostudzić przed podaniem.

Smacznego! 

 

7 komentarzy:

  1. jak czytam hasło ŻURAWINA od razu nabieram apetytu

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznotki malusie:) Zjadłabym takie małe smakowitości:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak niewiele potrzeba do stworzenia pysznego deseru :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepiej smakują jeszcze gorące z dodatkiem lodów waniliowych.....rozmarzyłam się:)!

    OdpowiedzUsuń
  5. super wygląda, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...