czwartek, 13 czerwca 2013

Sypana szarlotka w kokilkach

Sypana szarlotka to taki deser, który nie wymaga wiele wysiłku. Spróbowałam zrobić ją w kokilkach.


Składniki (porcja na 2 kokilki): 
  • 55 g mąki
  • 1 opakowanie kaszy manny instant waniliowej 'Coś na Ząb' Kupiec (50 g)
  • 45 g cukru (jeśli jabłka są kwaśne, to cukru można dodać więcej)
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • masło i bułka tarta do smarowania kokilek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka zetrze na tarce o grubych oczkach. Kaszę mannę dokładnie wymieszać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dwie kokilki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Sypkie składniki podzielić wizualnie na 6 części, a starte jabłko na 4. Do kokilek wsypać ok. 1,5 łyżki sypkich składników, wyrównać, nałożyć 1 część jabłka, wygładzić łyżką. Następnie wysypać kolejną porcję składników sypkich (1 - 1,5 łyżki), nałożyć następną część jabłek i przykryć ostatnimi porcjami suchej mieszaniny. W każdej kokilce mają się więc znaleźć takie warstwy: składniki suche - jabłka - składniki suche - jabłka - składniki suche. Ostatnią warstwę lekko docisnąć łyżką i posypać cynamonem. Dwie łyżki masła pokroić na plasterki i układać je na wierzchu. Roztapiające się masło oraz sok z jabłek sprawi, że warstwy się połączą. Wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewamy go do temp. 190 stopni. Piec (od momentu uzyskania temp. 190 stopni) przez ok. 20 min, aż wierzch będzie złocisty i kruchy. Wystudzić.

*Jeśli chcemy wyjąć szarlotkę z kokilek, musimy zrobić to, kiedy będą lekko ostygnięte, ale nadal cieple. Nożem obrysowujemy kształt kokilki, oddzielając w ten sposób foremkę od ciasta. Na wierzch kokilki przykładamy talerz, obracamy razem z nim do góry nogami. Obstukujemy dno kokilki trzonkiem noża. Następnie delikatnie i powoli podnosimy foremkę.

Zapraszam na stronę firmy Kupiec



10 komentarzy:

  1. robiłam jakiś czas temu takie sypane szarlotki i są boskie w smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię sypane szarlotki, są proste i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie szarlotki, super sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny pomysł, by zrobić szarlotkę w kokilkach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie robiłam szarlotki w taki sposób, ale narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wiele razy słyszałam o takiej sypanej szarlotce ale jakoś nie dowiedziałam się nic więcej o niej. a Twój przepis i zdjęcia zachęciły mnie do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  7. na sam widok chce się porwać jedną i skosztować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. domyślam się, że sok z cytryny dodać do jabłek, bo nie ma o nim mowy w przepisie

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...