Jedno z niewątpliwie moich ulubionych ciast. Kto nie próbował, nich koniecznie nadrobi zaległości :)
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa:
- 500 ml śmietanki 30 %
- 1 opakowanie serka mascarpone
- ziarenka wanilii (z ok 1/4 laski)
- 2 łyżki cukru pudru (można dać mniej - wg uznania)
Na wierzch:
- puszka masy krówkowej
- 100 g płatków migdałowych (użyłam płatków migdałowych KRESTO)
Składniki na ciasto połączyć łyżką i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować, za pomocą wałka przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 10 min do uzyskania złotego koloru. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Przed przystąpieniem do przełożenia placków trzeba je wystudzić.
Do schłodzonej śmietanki dodać cukier puder i ubić. Serek mascarpone umieścić w osobnym naczyniu, dodać ziarenka wanilii i krótko rozmieszać mikserem. Gdy śmietanka będzie już dość gęsta należy dodawać powoli po łyżce serka i dalej miksować. Gdy cały serek zostanie wykorzystany, a masa będzie gładka, można nią przełożyć zimne placki miodowe.
W wyłożonej folią aluminiową oraz papierem do pieczenia blaszce umieścić pierwszy placek. Wyłożyć na niego masę śmietankową, rozsmarować i przykryć drugim plackiem. Delikatnie docisnąć. Na wierzch równomiernie wyłożyć masę krówkową. Posypać płatkami migdałowymi. Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce - ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej przez całą noc przed podaniem, żeby placki zmiękły.
Och,takie ciasto chętnie bym widziała na swoim stole.Korzystna zmiana szaty graficznej bloga:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto :) Jest takie słodkie !
OdpowiedzUsuńOj jakie cudne ciasto, zapiszę sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńZapewne bardzo słodkie i przepyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciacho i jego rodzeństwo- midoownik, orzechowiec i królewiec. Wszystkie podobne i wszystkie smakowite!
OdpowiedzUsuńPróbowałam i zgadzam się, nie ma jak Krówka :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) !
OdpowiedzUsuńoj musi być pyszna i rozpływająca się w ustach:) podoba mi się też krem:)
OdpowiedzUsuńo kurcze, to jest moje ulubione ciasto:))
OdpowiedzUsuńoj, ja chyba nie jadłam :) muszę koniecznie nadrobić ponieważ wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, że ulubione, też by mi smakowało, jak poczęstujesz? Bo nie wiem kiedy nadrobię takie braki.
OdpowiedzUsuńObłędne ciasto, i wygląda i smakuje wspaniale :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy został jeszcze kawałeczek tego cuda? Bo jak tak, to już lecę po łyżeczkę!:D
OdpowiedzUsuńno to chyba ja muszę nadrobić te zaległości! wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:) koniecznie muszę przetestować przepis:) Pozdrawiam http://wlasnorecznecudenka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTakiej krówce nie można się oprzeć:) Ciasto idealne, u nas w domach by zniknęło w 5 minut:)
OdpowiedzUsuńTak, racja ciasto znane, lubiane i pyszne, pozdrawiam Noworocznie!
OdpowiedzUsuńJutro je chyba zrobię! Tata ma urodziny i na pewno mu posmakuje:)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale już widzę, że jest czego żałować ;) Pyszności!
OdpowiedzUsuńU mnie w domu krówka to ciasto nr 1, razem z mężem jesteśmy uzależnieni od tego smaku :) a pomyśleć, że jeszcze jakieś pół roku temu to tylko serniki uwielbiałam, a mąż tylko czekoladowe ciasta:p Mniaaam
OdpowiedzUsuńWitam :) na jakiej wielkości blasze Pani piekła? Sporo przepisów podaje że na takich małych...a nie chce żeby się okazało że zrobie ciasto i wyjdzie go na 1cm :)
OdpowiedzUsuńRobiłam na takiej zwykłej, większej blaszce. Moja ma ok. 36cmx26cm (mierzone od góry). Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!
OdpowiedzUsuń