piątek, 29 listopada 2013

Krówka

Jedno z niewątpliwie moich ulubionych ciast. Kto nie próbował, nich koniecznie nadrobi zaległości :)



Składniki:

Ciasto: 
  • 3 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa:
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • ziarenka wanilii (z ok 1/4 laski)
  • 2 łyżki cukru pudru (można dać mniej - wg uznania)

Na wierzch:
  • puszka masy krówkowej
  • 100 g płatków migdałowych (użyłam płatków migdałowych KRESTO)

Składniki na ciasto połączyć łyżką i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować, za pomocą wałka przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 10 min do uzyskania złotego koloru. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Przed przystąpieniem do przełożenia placków trzeba je wystudzić.

Do schłodzonej śmietanki dodać cukier puder i ubić. Serek mascarpone umieścić w osobnym naczyniu, dodać ziarenka wanilii i krótko rozmieszać mikserem. Gdy śmietanka będzie już dość gęsta należy dodawać powoli po łyżce serka i dalej miksować. Gdy cały serek zostanie wykorzystany, a masa będzie gładka, można nią przełożyć zimne placki miodowe. 

W wyłożonej folią aluminiową oraz papierem do pieczenia blaszce umieścić pierwszy placek. Wyłożyć na niego masę śmietankową, rozsmarować i przykryć drugim plackiem. Delikatnie docisnąć. Na wierzch równomiernie wyłożyć masę krówkową. Posypać płatkami migdałowymi. Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce - ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej przez całą noc przed podaniem, żeby placki zmiękły.

Smacznego!

25 komentarzy:

  1. Och,takie ciasto chętnie bym widziała na swoim stole.Korzystna zmiana szaty graficznej bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto :) Jest takie słodkie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jakie cudne ciasto, zapiszę sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapewne bardzo słodkie i przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te ciacho i jego rodzeństwo- midoownik, orzechowiec i królewiec. Wszystkie podobne i wszystkie smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  6. Próbowałam i zgadzam się, nie ma jak Krówka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj musi być pyszna i rozpływająca się w ustach:) podoba mi się też krem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. o kurcze, to jest moje ulubione ciasto:))

    OdpowiedzUsuń
  9. oj, ja chyba nie jadłam :) muszę koniecznie nadrobić ponieważ wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wcale się nie dziwię, że ulubione, też by mi smakowało, jak poczęstujesz? Bo nie wiem kiedy nadrobię takie braki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędne ciasto, i wygląda i smakuje wspaniale :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy został jeszcze kawałeczek tego cuda? Bo jak tak, to już lecę po łyżeczkę!:D

    OdpowiedzUsuń
  13. no to chyba ja muszę nadrobić te zaległości! wygląda przepysznie!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda:) koniecznie muszę przetestować przepis:) Pozdrawiam http://wlasnorecznecudenka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Takiej krówce nie można się oprzeć:) Ciasto idealne, u nas w domach by zniknęło w 5 minut:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak, racja ciasto znane, lubiane i pyszne, pozdrawiam Noworocznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jutro je chyba zrobię! Tata ma urodziny i na pewno mu posmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie próbowałam, ale już widzę, że jest czego żałować ;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie w domu krówka to ciasto nr 1, razem z mężem jesteśmy uzależnieni od tego smaku :) a pomyśleć, że jeszcze jakieś pół roku temu to tylko serniki uwielbiałam, a mąż tylko czekoladowe ciasta:p Mniaaam

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam :) na jakiej wielkości blasze Pani piekła? Sporo przepisów podaje że na takich małych...a nie chce żeby się okazało że zrobie ciasto i wyjdzie go na 1cm :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Robiłam na takiej zwykłej, większej blaszce. Moja ma ok. 36cmx26cm (mierzone od góry). Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...