To ciasto jest dość popularne, przepis można znaleźć na wielu blogach (ja kierowałam się proporcjami z bloga Impresje kulinarne). Czasami występuje pod nazwą Styropian. Pierwszy raz spróbowałam go kilka miesięcy temu i od tego czasu to mój ulubiony "sernik". Niezwykle puszysta, smaczna masa na przepysznym kruchym spodzie... Polecam!
Składniki na ciasto:
- 5 żółtek*
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać miękkie masło lub margarynę i szybko wstępnie zagnieść. Dodać żółtka i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe
części. Jedną część zamrozić, a drugą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (o wymiarach ok. 25 x 35 cm ). Podpiec około 12-16 min w 180 stopni, do lekkiego
zezłocenia, wystudzić.
Składniki na masę "serową":
- 5 białek*
- 1 szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- 3 duże opakowania kwaśnej śmietany 18% (po 330 g każdy, np. "Mleczna Dolina")
- budyń śmietankowy - proszek (ja użyłam 1 i 1/2 opakowania)
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Partiami dodawać
śmietany, wymieszać łyżką/łopatką. Na koniec wsypać budyń, delikatnie połączyć.
Masę wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto.
Piec około 50-55 minut w temperaturze 170 - 180 stopni. przed podaniem wystudzić.
*Jeśli użyte do ciasta jajka są małe, to lepiej wykorzystać 6 zamiast 5.
przepyszny taki serniczek, polecam :-)
OdpowiedzUsuńrobię taki sam :-)
prezentuje się wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńwww.hotelowerecenzje.blogspot.com
Pysznie wygląda :) masa jest faktycznie wspaniała!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :P
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam styropian:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto, ale nie wiedziałam, że mówią na nie "styropian" :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:) zapisuje przepis:)
OdpowiedzUsuńTyle masy serowej - uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńMuszę go w końcu zrobić, bo wygląda nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto, ale w swojej wersji dodaję do masy jeszcze wiórki kokosowe, a na spód dżem z czarnej porzeczki. :)
OdpowiedzUsuńWysmienite ciacho, z przyjemnoscią spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto, jest pyszne :)))
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam to ciasto po raz trzeci, polecam :) Wzorcowo Ci wyszło to ciasto!
OdpowiedzUsuńOoo ciasto Styropian, bardzo je lubimy :-) Pycha u Ciebie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki. A takiej wariacji bez sera jeszcze nie jadłam. Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńJaki cukier dajemy do ciasta kruchego, i jaki do masy serowej?czy kryształ czy cukier puder?
OdpowiedzUsuńJaki cukier dajemy do ciasta kruchego, i jaki do masy serowej?czy kryształ czy cukier puder?
OdpowiedzUsuńDo ciasta kruchego -lepiej puder. A do masy - kryształ.
UsuńJa dodaje 200g wiorek kokosowych do masy,jak wystygnie wkladam na noc do lodowki...mamy takie baunty :)
OdpowiedzUsuń