Dobry wałek jest w kuchni niezbędny. Zwłaszcza dla kogoś, kto tak jak ja uwielbia robić ciasteczka:) Dzięki uprzejmości sklepu internetowego Emako miałam możliwość przetestować wałek z silikonową powłoką. Prezentowałam go już przy okazji przepisów na Cytrynowe ciasteczka z żurawiną oraz Pszenne tortille.
Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy, kiedy zobaczyłam ten wałek na stronach sklepu Emako, to jego wygląd. Gładkie drewniane rączki i piękne kolory silikonowej powłoki (do wyboru czerwony, zielony, niebieski lub fioletowy) to jakby połączenie tradycji z nowoczesnością. Po otrzymaniu przesyłki szybko przystąpiłam do jego testowania.
Wałkowanie nie zaliczam do najprzyjemniejszych zajęć. Wcześniej posługiwałam się zwykłym drewnianym wałkiem, do którego ciasto oczywiście się kleiło. Ten problem rozwiązywałam podsypywaniem mąką. Jednak stary wałek nie wytrzymał moich kuchennych szleństw i po pewnym czasie urwała się od niego rączka.
Wałek silikonowy wygląda solidnie:) Posiada drewniane rączki, a powłoka silikonowa ściśle przylega do metalowego stelażu. Jest lekki i dobrze się go trzyma. Przy wałkowaniu obraca się sam korpus, rączki są nieruchome.
Prawdziwy test wałek przeszedł przy wałkowaniu placków tortilli. Takiego zadania nie podjęłabym się ze starym wałkiem. Ten natomiast spisał się świetnie. Ciasto absolutnie nie kleiło się do jego powierzchni. Placki wymagały bardzo cienkiego wałkowania, więc trochę wysiłku w tym przypadku było potrzebne, ale wywałkowałam je w bardzo szybko.
Oto podsumowanie moich spostrzeżeń:
- ruchome rączki zapewniają wygodne użytkowanie
- silikonowa powłoka uniemożliwia przyklejanie się ciasta do wałka
- myje się go bezproblemowo
- jest solidnie wykonany
- bardzo ładnie wygląda:)
Wałek silikonowy oraz wiele innych przydatnych w kuchni produktów można zakupić w sklepie Emako.
Wałek jak wałek, ale dzięki temu artykułowi znalazłam cudeńko, które wpisuję na listę must hawe! http://emako.pl/product-pol-514-Formy-silikonowe-do-czekoladowych-lizakow-2-sztuki.html
OdpowiedzUsuńDzięki za namiar na sklep :)
Foremki na lizaki faktycznie fajne - można przy ich użyciu wyczarować urocze cudeńka:)
Usuńod jakiegoś czasu używam foremek silikonowych, które długo czekały w szafie zanim się odważyłam :D teraz jakoś nie wyobrażam sobie pieczenia bez nich :)
OdpowiedzUsuńnajnowszym moim nabytkiem jest mata silikonowa, na której wałkuję między innymi placki do tortilli :D skończyło się drapanie blatu z resztek ciasta :D
Silikonowe akcesoria kuchenne niewątpliwie ułatwiają życie:)
Usuńtrzeba zacząć ich używać, żeby dojść do takiego wniosku :)
Usuńteż mam taki wałek, polecam bardzo praktyczny:)
OdpowiedzUsuńOd dawna planuję zakup tego wałka, ale wszędzie, gdzie go spotkałam ceny były paraliżujące. W tym sklepie cena jest całkiem przystępna, może w końcu zamówię :)
OdpowiedzUsuńkurcze przydałby mi sie taki.. kupiłam taki niby nie przywierający z powłoką jak teflon ale i tak przywiera :/
OdpowiedzUsuńgdybym umiała jeszcze piec przydałby się napewno ;d
OdpowiedzUsuńMam podobny i rzeczywiście jest bardzo pomocny :)
OdpowiedzUsuńczy na zakup tego wałka w tym sklepie jest udzielana gwarancja. Jeśli tak to ile one wynosi od dnia zakupu?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Niestety nie posiadam dokładnych informacji na ten temat. Najlepiej zapytać bezpośrednio obsługę sklepu (e-mail i telefon można znaleźć na stronie sklepu: http://emako.pl).
UsuńPozdrawiam!
Czy Wałek jest osadzony na sztywno? Czy sie obraca Rączka? Bardzo proszę o odpowiedz. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńrączki są ruchome.
Pozdrawiam!
Ciekawe jak będzie z Silikonowym wałkiem gdzie wykonany jest ze stali nierdzewnej i rączki są ze stali nie rdzewnej to czy też będą one ruchome czy nie?, Chodzi mi o taki wałek.
OdpowiedzUsuńhttp://www.przyjemnegotowanie.pl/Produkty-z-silikonu-k69/Walek-silikonowy-zielony-p837.html
Trudno powiedzieć... Najlepiej zapytać obsługę sklepu.
UsuńPozdrawiam:)
Właśnie problem w tym, że już wszędzie pytałem sie w internecie gdzie sprzedają wałki silikonowe ze maj ruchome raczki i chyba raczej nie ma z nieruchomymi rączkami bo mi mama mówi, że z nieruchomymi się lepiej pracuje wałkuje a ruchome mamie przeszkadzają . Także na to wychodzi, że sie taki wałek o jaki mamie chodzi nie znajdzie w całym internecie
OdpowiedzUsuńHmm... faktycznie może być problem... Ja osobiście wolę ruchome rączki, bo przy wałkowaniu dużej ilości ciasta nie bolą ręce:) Ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia:)
UsuńPozdrawiam:)
Używałem i z ruchomymi i z nieruchomymi. Jednym słowem do tej pory najbardziej zadowolony jestem z metalowych wałków do ciasta. Ciężkie i solidne. Ale - ale słyszałem o marmurowych i tych właśnie jestem ciekaw jak działają i jak się sprawują w kuchni - bo wyglądają ładnie
OdpowiedzUsuńFaktycznie pięknie rozwałkowana tortilla- tylko fajnie jak by miał miarkę grubości. Ale generalnie fajny do pierogów i plauszków
OdpowiedzUsuńJa uważam że najlepsze wałki to kamienne są ciężki i dlatego nie trzeba wkładać dużo wysiłku jak to jest z silikonowymi które są za lekkie i do marmurowych też nie przywiera ciasto oraz pięknie się prezentują
OdpowiedzUsuń