czwartek, 27 czerwca 2013

Pieczarki zapiekane z kaszą jaglaną

Pyszne, lekkie i zdrowe danie. Łatwo je przygotować i ładnie się prezentuje. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, która dobrze wpływa na stan włosów, paznokci i skóry. Często podaje się ją na słodko, ja jednak wolę wytrawne wersje. W tych nadziewanych pieczarkach kasza smakuje doskonale! "Przepis pochodzi z Odmładzającej książki kucharskiej".


 


Składniki (na 4 porcje):
  • 16 pieczarek średniej wielkości
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula 
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek natki pietruszki (dałam mniej)
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz, oregano

Kaszę ugotować na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki umyć, osuszyć. Trzonki wyciąć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone trzonki, posiekaną drobno paprykę i cebulkę. Ugotowaną kaszę dodać do składników z patelni. Przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać. Kapelusze pieczarek napełniać farszem i układać na blaszce (ja ułożyłam w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym bez przykrycia, wstawiłam do zimnego piekarnika i razem z nim nagrzewałam). Posypać tartym serem i oregano. Zapiekać w temp. 200 stopni przez 20 min.

Smacznego!
  
 

Zapraszam do udziału w mojej akcji "Zainspiruj się kaszą!"


Zainspiruj się kaszą!

19 komentarzy:

  1. Muszę wreszcie zabrać się za pieczarki-bardzo ciekawy Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Dobre też na pikniki, bo chyba spokojnie można objeść się bez sztuców i talerzyka. Jako wielki fan kaszy chętnie bym taką zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastycznie wyglądają:) pyszności:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajnie się prezentują! w sam raz dla gości:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie to wymyśliłaś ) bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł i fajne kuleczki :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na smaczny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale fajny przepis na pyszna przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaglana :) Pychotka! Idealna propozycja śniadaniowa lub na zdrowa przekąskę :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm ale to ciekawie wygląda ;)) szukam pomysłów na rocznicową kolację, może wykorzystam jako dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak ślicznie wyglądają :) muszę zrobić!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda, uwielbiam kaszę jaglaną.
    Zapraszam do mnie na kaszę kuskus z truskawkami i bitą śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mam spory zapas kaszy jaglanej i szczerze to nie wiedziałam co z nią za bardzo zrobić:)ten przepis wygląda smacznie i tak jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda niesamowicie smacznie! Zapiszę do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...