poniedziałek, 1 lipca 2013

Ciasteczka chałwowe

Uwielbiam sezam i od dłuższego czasu miałam ochotę na przysmaki z użyciem pasty Tahini. Trzeba nieźle się natrudzić, żeby wypatrzeć ją na sklepowych półkach. Ale w świetnie wyposażonym internetowym sklepie Kuchnie Świata znajdziemy nawet kilka jej wariantów. Jedną z nich otrzymałam do przetestowania i zaczęłam od Ciasteczek chałwowch. Muszę przyznać, że są nieziemsko pyszne! Kruchutkie i mocno chałwowe:) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.




Składniki (na ok. 30 sztuk):
  • 1/2 szklanki pasty sezamowej Tahini
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka wody
  • ziarna sezamu do dekoracji
Wszystkie składniki połączyć w misce - mąkę posiekać z masłem i dodać pozostałe składniki. Wyrobić na gładką masę. Z ciasta formować kulki (wielkości małego orzecha włoskiego), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczać dłonią. Ciasteczka posypać delikatnie sezamem, przyklepać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez około 13 - 15 minut. Po upieczeniu pozostawić chwilę na blaszce (będą miękkie), następnie ostrożnie przenieść łopatką na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!


15 komentarzy:

  1. Ale muszą super smakować z tą chałwą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pomysł :)) muszą być świetne ! szkoda, że nie mam chałwy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te ciasteczka smakują jak chałwa, ale do ich zrobienia nie potrzeba chałwy. Wystarczy tylko pasta sezamowa:)

      Usuń
  3. Jakie wyrośnięte to ciacha, muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę :)
    Mogę Ci piec drożdżówki, jeśli w zamian podzielisz sie takim pysznym ciasteczkiem!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. ciacha wyglądają apetycznie!:)
    porywam jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio zajadam się chałwą! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo apetyczne! uwielbiam domowe ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zabieram wszystkie łącznie z okruszkami!

    OdpowiedzUsuń
  9. W moim niezbyt wielkim mieście pasty tahini dostać nie mogę.A pyszne ciastka upiec bym chciała:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym zjadła takie do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne ciasteczka, muszę koniecznie wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...