niedziela, 2 czerwca 2013

Galareta z agarem, czyli sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu

Zastanawiacie się czasem, co zrobić z mięsem z rosołu? Spróbujcie takiej galarety! Można ją zrobić w jednym większym naczyniu lub w kilku mniejszych. Jeśli mięsa jest sporo, to można podwoić ilość agaru i rosołu.
 

Składniki:
  • mięso z rosołu 
  • warzywa, np. marchew z rosołu, groszek konserwowy itp.
  • 300 ml rosołu
  • 1 łyżeczka agaru (użyłam agaru ze sklepu Skworcu)

Mięso drobno pokroić. Przygotować salaterki lub foremki, na ich dnie ułoży warzywa, a następnie mięso. 1 łyżeczkę agaru rozpuścić w 3 łyżkach zimnego rosołu (jeśli zimny rosół jest bardzo gęsty, to lepiej rozpuścić agar w 3 łyżkach zimnej wody) i połączyć rozpuszczony agar z pozostałym zimnym rosołem. Odstawić na 10 min. Po tym czasie do rosołu z agarem dodać szczyptę soli i gotować przez 10 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Szczególnie ważne jest ciągle mieszanie w początkowej fazie podgrzewania, aby agar nie ściął się na dnie. Gorącym płynem zalać warzywa i mięso w salaterkach. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki. Powinny całkowicie ściąć się po ok. 40 min chłodzenia.

Smacznego:)


13 komentarzy:

  1. dzisiaj się zastanawiałam co zrobić z kury z rosołu:)
    nie zaglądałam tu wcześniej więc zrobiłam potrawkę ;)
    ale dzięki za pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne galaretki! na następny dzień jak znalazł i nikt nie marudzi, że znowu to samo:))

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł świetny ale bardzo podoba mi się kształt tych galaretek,w czym je robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam je w takich silikonowych foremkach na mini-babki :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. swietnie to wymysliłąś :)
    pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię taką galaretkę :) moja mam często robi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.

    OdpowiedzUsuń
  7. fajnie wygląda:) ja akurat nie lubię takich galaretek ale moja mama robi takie i wszyscy je wcinają:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obowiązkowa pozycja na rodzinnych imprezach :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysł świetny ;) mój tato byłby zachwycony ;d

    OdpowiedzUsuń
  10. takie galaretki mają bardziej wzięcie niż robione w zwykłym talerzu czy kubeczku za sam wygląd 5 +

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...