Kolejny przepis na pyszne, puszyste bułeczki, tym razem z dodatkiem zdrowych płatków jęczmiennych.
Składniki:
- 4 płaskie łyżki płatków jęczmiennych KUPIEC
- 100 ml wrzącej wody
- 450 g mąki pszennej (np. typ 500)
- 1 łyżeczka soli
- 20 g drożdży
- 270 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju
Płatki jęczmienne zalać wrzącą wodą (100 ml), wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia (płatki powinny napęcznieć i całkowicie wchłonąć wodę). Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wodę z rozpuszczonymi drożdżami, olej oraz wystudzone płatki jęczmienne.Wymieszać wszystko łyżką a następnie zagniatać ciasto przez kilka minut. Odstawić ciasto na jakieś 5 min, a następnie ponownie zagniatać przez kilka minut. Ciasto będzie dość klejące, więc można zagniatać je rękami posmarowanymi olejem lub podsypać w czasie wyrabiania odrobiną mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozciągnąć rękami na placek o grubości ok. 2 cm. Wierzch ciasta posypać mąką i wykrawać (np. szklanką) kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki można też formować w tradycyjny sposób, bez wykrawania. Kiedy wszystkie bułki będą na blaszce należy przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 35 min. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec ok. 20 min.
Piękne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowe pieczywo, mniam:)
OdpowiedzUsuńAle fajnie wyrośnięte.
OdpowiedzUsuńChętnie bym taką zjadła,bardzo apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosły :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe pieczywo:)
OdpowiedzUsuńŚwietne bułki, uwielbiam domowe pieczywo. Super przepis. Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńSmaczne ,na dwóch nie skończę...
OdpowiedzUsuńJeden dodatek a już sprawia, że są wyjątkowe :) Nadziać je budyniem i otrzymamy NIEBO xD
OdpowiedzUsuńświetne wyrośnięte, ja bardzo lubię domowe pieczywo:)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuń