czwartek, 5 lutego 2015

Bułki z płatkami jęczmiennymi

Kolejny przepis na pyszne, puszyste bułeczki, tym razem z dodatkiem zdrowych płatków jęczmiennych.


Składniki:
  • 4 płaskie łyżki płatków jęczmiennych KUPIEC
  • 100 ml wrzącej wody
  • 450 g mąki pszennej (np. typ 500)
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g drożdży
  • 270 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju

Płatki jęczmienne zalać wrzącą wodą (100 ml), wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia (płatki powinny napęcznieć i całkowicie wchłonąć wodę). Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wodę z rozpuszczonymi drożdżami, olej oraz wystudzone płatki jęczmienne.Wymieszać wszystko łyżką a następnie zagniatać ciasto przez kilka minut. Odstawić ciasto na jakieś 5 min, a następnie ponownie zagniatać przez kilka minut. Ciasto będzie dość klejące, więc można zagniatać je rękami posmarowanymi olejem lub podsypać w czasie wyrabiania odrobiną mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozciągnąć rękami na placek o grubości ok. 2 cm. Wierzch ciasta posypać mąką i wykrawać (np. szklanką) kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki można też formować w tradycyjny sposób, bez wykrawania. Kiedy wszystkie bułki będą na blaszce należy przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 35 min. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.  Piec ok. 20 min.




11 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...