Przepis powstał w wyniku eksperymentu. Ciasteczka udały się - były miękkie, smaczne, chociaż dość specyficzne w smaku. Przed upieczeniem intensywnie pachniały surową ciecierzycą, ale po upieczeniu zapach osłabł.
Składniki:
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 60 g kleiku ryżowego
- 55 g cukru
- 60 g rodzynek + woda do ich namoczenia
- 35 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
- 2 płaskie łyżeczki słodu jęczmiennego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżka syropu klonowego
Rodzynki wsypać do filiżanki, zalać wrzątkiem i zostawić na chwilę. Następnie odlać wodę, a rodzynki pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę z ciecierzycy wsypać do miski. Dodać kleik ryżowy, cukier, zmielone siemię lniane, kakao, proszek do pieczenia i słód jęczmienny. Wymieszać. Dodać wodę (100 ml), jajko, syrop klonowy oraz miękkie masło i rodzynki. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Odstawić na 10 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni.
Z ciasta toczyć w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli ciasto bardzo się lepi, dobrze jest zwilżyć ręce). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 13-15 min.
"Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, dlatego stabilizuje poziom cukru we krwi, co jest istotne w profilaktyce cukrzycy." (Magdalena Markowska: "Jedz pysznie bez pszenicy")
Do zrobienia ciasteczek wykorzystałam mąką z ciecierzycy oraz słód jęczmienny ze sklepu Naturalne Zdrowie:
Wspaniałe te ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńW życiu nie korzystałam z tych produktów ,ciekawe ciacha.
OdpowiedzUsuńsuper ciasteczka!
OdpowiedzUsuń2 razy jest masło w przepise?
OdpowiedzUsuńTylko raz - już poprawione.
UsuńCudnie wyglądają, są takie duże i wydają się być takie zbite :)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciastka, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńLubię takie zdrowe eksperymenty:)
OdpowiedzUsuńInteresujące :)
OdpowiedzUsuń