Pyszny chlebek, pełen zdrowych ziaren. Przepis pochodzi ze strony przepisnachleb.pl. Postanowiłam go wypróbować, ponieważ zachęcił mnie jeden z nietypowych składników - namaczana kasza jaglana :)
Składniki (na dwa bochenki):
Zaczyn:
- 85 g aktywnego zakwasu żytniego
- 230 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g wody
Namaczanka:
- 90 g wody
- 45 g siemienia lnianego
- 45 g kaszy jaglanej
Wieczorem wymieszać składniki zaczynu, przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Składniki namaczanki (suchą kaszę jaglaną i siemię lniane) zalać zimną wodą, przykryć i również pozostawić na noc.
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- namaczanka (wraz z niewchłoniętą wodą)
- 415 g wody
- 30g oleju
- 340 g mąki pszennej chlebowej
- 230 g mąki orkiszowej razowej
- 1 łyżka soli himalajskiej
- 120 g pestek słonecznika
- 120 g pestek dyni
- 50 g sezamu białego
Wymieszać zaczyn, namaczankę, wodę i olej. Dodać obie przesiane mąki, sól i ziarna. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką - będzie dość gęste i klejące.
Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch keksówek (można je posmarować olejem i wysypać otrębami lub wyłożyć papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 30 cm x 10 cm. Foremki przykryć większymi jednorazowymi woreczkami foliowymi w taki sposób, aby u góry uformować kapturek (żeby wyrośnięte ciasto nie przykleiło się do folii). Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3-4,5 godziny
(lub do czasu, gdy ciasto wyrośnie do 2/3 wysokości
formy).
Wyrośnięte chlebki posmarować z wierzchu wodą (pędzelkiem). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 230 stopni przez 10 min, następnie zmniejszyć
temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok. 40-50 minut. Upieczone chleby będą zrumienione i po postukaniu od spodu będą wydawały
głuchy odgłos.
Do zrobienia tego pysznego chleba wykorzystałam wysokiej jakości produkty ze sklepu Naturalne Zdrowie.
Bardzo fajny chleb i zdrowy :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) Może wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCHleb wygląda super.Z ziarnami jest przepyszny;)
OdpowiedzUsuńPycha i samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńim więcej ziaren tym smaczniej:) ciekawy pomysł z kaszą, kiedyś wypróbuję!
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny i zdrowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńPachnie, aż u mnie, pięknie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńWidziałam ten przepis,już od dawna się za niego zabieram:)dzięki Tobie chyba szybko upiekę ten chlebuś:)
OdpowiedzUsuńmmmmmm... ten przepis jest świetny!
OdpowiedzUsuńchlebek wyszedł śliczny! a dodatek kaszy jaglanej zachęca jeszcze bardziej do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńZdrowo nadziany chlebus:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyszedł...aż chce się skosztować:)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebuś. Na zakwasie najlepszy :) Moja mama czasem piecze podobny. Domowe chleby maja w sobie to coś, są nie do zastąpienia. Poproszę kromeczkę do śniadanka :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńZnakomity chleb, lepszy niż z piekarni :)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda na bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńwspaniały bochenek! no i sama zdrowie
OdpowiedzUsuńmniam super CI wyrósł ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńLubię taki chlebek! A Twój wygląda idealnie ;)
OdpowiedzUsuńDo takiego tylko gruba warstewka masełka i ...wystarczy na kolację :)
OdpowiedzUsuńDo takiego tylko gruba warstewka masełka i ...wystarczy na kolację :)
OdpowiedzUsuń