środa, 10 czerwca 2015

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami (na zakwasie)

Pyszny chlebek, pełen zdrowych ziaren. Przepis pochodzi ze strony przepisnachleb.pl. Postanowiłam go wypróbować, ponieważ zachęcił mnie jeden z nietypowych składników - namaczana kasza jaglana :)


Składniki (na dwa bochenki):

Zaczyn:

Namaczanka:
  • 90 g wody
  • 45 g siemienia lnianego
  • 45 g kaszy jaglanej

Wieczorem wymieszać składniki zaczynu, przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Składniki namaczanki (suchą kaszę jaglaną i siemię lniane) zalać zimną wodą, przykryć i również pozostawić na noc.

Ciasto właściwe:

Wymieszać zaczyn, namaczankę, wodę i olej. Dodać obie przesiane mąki, sól i ziarna. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką - będzie dość gęste i klejące.

Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch keksówek (można je posmarować olejem i wysypać otrębami lub wyłożyć papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 30 cm x 10 cm. Foremki przykryć większymi jednorazowymi woreczkami foliowymi w taki sposób, aby u góry uformować kapturek (żeby wyrośnięte ciasto nie przykleiło się do folii). Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3-4,5 godziny (lub do czasu, gdy ciasto wyrośnie do 2/3 wysokości formy).

Wyrośnięte chlebki posmarować z wierzchu wodą (pędzelkiem). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 230 stopni przez 10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni  i piec jeszcze ok. 40-50 minut. Upieczone chleby będą zrumienione i po postukaniu od spodu będą wydawały głuchy odgłos.

Do zrobienia tego pysznego chleba wykorzystałam wysokiej jakości produkty ze sklepu Naturalne Zdrowie



21 komentarzy:

  1. Bardzo fajny chleb i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie :) Może wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. CHleb wygląda super.Z ziarnami jest przepyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  4. im więcej ziaren tym smaczniej:) ciekawy pomysł z kaszą, kiedyś wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pachnie, aż u mnie, pięknie wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam ten przepis,już od dawna się za niego zabieram:)dzięki Tobie chyba szybko upiekę ten chlebuś:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmmmm... ten przepis jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  8. chlebek wyszedł śliczny! a dodatek kaszy jaglanej zachęca jeszcze bardziej do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie wyszedł...aż chce się skosztować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały chlebuś. Na zakwasie najlepszy :) Moja mama czasem piecze podobny. Domowe chleby maja w sobie to coś, są nie do zastąpienia. Poproszę kromeczkę do śniadanka :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Znakomity chleb, lepszy niż z piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniały bochenek! no i sama zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam super CI wyrósł ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię taki chlebek! A Twój wygląda idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Do takiego tylko gruba warstewka masełka i ...wystarczy na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Do takiego tylko gruba warstewka masełka i ...wystarczy na kolację :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...