poniedziałek, 10 grudnia 2012

Sernik na zimno (na ciemnym biszkopcie)

 Puszysta warstwa biszkoptu, na nim sernikowa chmurka, brzoskwinie i galaretka... Serniczek stworzony z potrzeby chwili i nadmiaru twarożku. Przepis na biszkopt zaczerpnięty stąd (zrobiłam z połowy porcji).  


Biszkopt kakaowy

  • 4 małe lub 3 duże jajka 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4  szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 i 1/2  łyżki kakao 
  • 1 łyżka oleju 

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao. Przesiewać na sitku do masy jajecznej i delikatnie (np. widelcem lub łyżką), stopniowo łączyć składniki sypkie w masą.
Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała wymiary 28.5cmx24cm) i piec około 15 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.


Masa serowa

  • 1/5 kg zmielonego twarogu na serniki z wiaderka (u mnie twaróg sernikowy mielony z Piątnicy)
  • cukier puder - ilość w zależoności od upodobań (u mnie ok. 4-5 łyżek)
  • 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie owoce leśne) rozpuszczona w 3/4 szklanki wody
 Ser zmiksować z cukrem pudrem. Miksując dalej stopniowo dodawać całkowicie wystudzoną galaretkę.

Masę serową można na kilka chil wstawić do lodówki, żeby nieco stężała. Trzeba jednak stale kontrolować jej gęstość, aby nie zastygła całkowicie.


Wierzch 

  • owoce - u mnie brzoskwinie z puszki (wystarczy ok. 3/4 zawartości puszki  
  • 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 3 szklankach wody 

    Na zimny biszkopt (luki pomiędzy ciemnym biszkoptem a foremką wypełniłam okrągłymi biszkoptami) wyłożyć lekko stężałą masę serową. Wstawić do lodówki na 5-8 minut. W tym czasie brzoskwinie pokroić w plasterki. Rozłożyć  je równomiernie na masie serowej. Następnie zalać tężejącą galaretką. 
    Aby galaretka nie spłynęła na dno należy "pozaklejać" masą serową przestrzenie, którymi galaretka mogłaby uciec. Galaretka nie może być płynna, powinna być tężejąca.

  




 

2 komentarze:

  1. Podoba mi się ten biszkopt. Spróbuję go kiedyś zrobić:)
    mojakulinarnaarkadia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny,mniam...

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...