piątek, 14 grudnia 2012

Chlebki pita

Z bijącym sercem zdecydowałam się dzisiaj na upieczenie chlebków pita. Nie wierzyłam, że nie będzie z nimi problemów i że będą miły kieszonkę w środku. Ale się udało! Przepis zaczerpnęłam z bloga Tatter.


Składniki (na 8 średnich chlebków):
  • 450g mąki pszennej chlebowej
    10g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 280g letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Z kilku łyżek mąki i drożdży rozpuszczonych w części wody zrobić zaczyn, odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę i wodę umieścić w misce, dodać sól i oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Wymieszać łyżką. Gdy mieszanie stanie się trudne, wyłożyć ciasto na stolnicę i zagniatać, aż zrobi się elastyczne i gładkie. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką.  Zostawić na ok.1 godzinę do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto podzielić na 8 części i z każdej uformować kulkę. Kulki ciasta układać zlączeniem do góry na powierzchni podsypanej mąką. Przykryć i zostawić na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośniecia. Następnie każda kulkę rozwałkować na owalny placek o grubości 5 mm. Obsypać pitty odrobina mąki i zostawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie włożyć do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i piec ok. 4-6 minut. Pity są gotowe, gdy się napusza znacznie i trzymają kształt, lecz można potrzymać je nieco dłużej w piekarniku i przyrumienić.



1 komentarz:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...