niedziela, 9 marca 2014

Chleb na zakwasie ze słonecznikiem i nasionami Chia

Chlebek zrobiłam z myślą o wypróbowaniu nasion Chia, które są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Stanowią również źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Chlebek z poniższego przepisu ma zwartą strukturę, jest dość wilgotny. 



Składniki:
 
Zaczyn:
  • 75 g mąki żytniej białej 
  • 70 g wody
  • 130 g aktywnego zakwasu, dokarmionego kilka godzin wcześniej

Namaczanka:
  • 80 g ziaren słonecznika 
  • 20 g nasion Chia dostępnych w sklepie Skworcu
  • 200 g wody

Ciasto właściwe:
  • 250 g mąki żytniej białej (można użyć mąki pszennej chlebowej)
  • 90 g mąki orkiszowej białej
  • 30 g otrąb żytnich z zarodkami dostępnych w sklepie Skworcu
  • 1 łyżeczka soli
  • 180 g-190 g wody*
  • cały zaczyn
  • cała namaczanka (wraz z wodą)
  • do posypania: ziarna słonecznika oraz płatki orkiszowe dostępne w sklepie Skworcu

* ilość wody może zależeć od gęstości zakwasu

Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i odstawić na 8-12 godzin, najlepiej na całą noc. W miseczce wymieszać ziarna słonecznika oraz nasiona Chia, zalać wodą, wymieszać, przykryć i odstawić również na całą noc.

Po tym czasie do zaczynu dodać wodę, namaczankę oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przykryć i zostawić na ok. 2 godz. Następnie Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godziny (pod koniec wyrastania należy obserwować, żeby ciasto nie urosło za bardzo).

Wyrośnięty chlebek posmarować/spryskać wodą i posypać ziarnami słonecznika i płatkami orkiszowymi lub dowolnymi ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec w tej temperaturze przez 30 min. Następnie zmniejszyć temp do 200 stopni i i piec jeszcze 15-20 min.

 

12 komentarzy:

  1. domowy chlebek najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie domowe pieczywo!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Samo zdrówko, naprawdę super chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chleb, a mój zaczyn znowu mi nie wyszedł. :(

    OdpowiedzUsuń
  5. chlebek! Domowy-mniam :)
    I jeszcze tak pięknie wyrósł, z nasionami, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe pieczywo, chlebek wygląda doskonale! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny, domowy chlebek! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie:) Też bym chciała robić sama chlebek w domu, ale nie mam maszyny:(

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubimy takie wilgotne chleby:) Zjadłybyśmy z twarożkiem:) pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny pyszny i zdrowy chlebek w Twoim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jednym słowem chlebek samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Proszę o duży kawał tego, świeżutkiego chleba, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...