Chlebek zrobiłam z myślą o wypróbowaniu nasion Chia, które są bogate w błonnik, witaminy i minerały. Stanowią również źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Chlebek z poniższego przepisu ma zwartą strukturę, jest dość wilgotny.
Składniki:
Zaczyn:
- 75 g mąki żytniej białej
- 70 g wody
- 130 g aktywnego zakwasu, dokarmionego kilka godzin wcześniej
Namaczanka:
- 80 g ziaren słonecznika
- 20 g nasion Chia dostępnych w sklepie Skworcu
- 200 g wody
Ciasto właściwe:
- 250 g mąki żytniej białej (można użyć mąki pszennej chlebowej)
- 90 g mąki orkiszowej białej
- 30 g otrąb żytnich z zarodkami dostępnych w sklepie Skworcu
- 1 łyżeczka soli
- 180 g-190 g wody*
- cały zaczyn
- cała namaczanka (wraz z wodą)
- do posypania: ziarna słonecznika oraz płatki orkiszowe dostępne w sklepie Skworcu
* ilość wody może zależeć od gęstości zakwasu
Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć i odstawić na 8-12 godzin, najlepiej na całą noc. W miseczce wymieszać ziarna słonecznika oraz nasiona Chia, zalać wodą, wymieszać, przykryć i odstawić również na całą noc.
Po
tym czasie do zaczynu dodać wodę, namaczankę oraz pozostałe składniki i dokładnie
wymieszać. Przykryć i zostawić na ok. 2 godz. Następnie Przełożyć do
wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godziny
(pod koniec wyrastania należy obserwować, żeby ciasto nie urosło za
bardzo).
Wyrośnięty chlebek posmarować/spryskać wodą i posypać ziarnami słonecznika i płatkami orkiszowymi lub
dowolnymi ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec
w tej temperaturze przez 30 min. Następnie zmniejszyć temp do 200
stopni i i piec jeszcze 15-20 min.
domowy chlebek najlepszy:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie domowe pieczywo!:)
OdpowiedzUsuńSamo zdrówko, naprawdę super chlebek:)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb, a mój zaczyn znowu mi nie wyszedł. :(
OdpowiedzUsuńchlebek! Domowy-mniam :)
OdpowiedzUsuńI jeszcze tak pięknie wyrósł, z nasionami, mmm :)
Uwielbiam domowe pieczywo, chlebek wygląda doskonale! :)
OdpowiedzUsuńPiękny, domowy chlebek! Mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:) Też bym chciała robić sama chlebek w domu, ale nie mam maszyny:(
OdpowiedzUsuńLubimy takie wilgotne chleby:) Zjadłybyśmy z twarożkiem:) pyszności.
OdpowiedzUsuńKolejny pyszny i zdrowy chlebek w Twoim wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńjednym słowem chlebek samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńProszę o duży kawał tego, świeżutkiego chleba, pycha :)
OdpowiedzUsuń