środa, 19 lutego 2014

Pszenne bułki z kaszą gryczaną

To kolejny przepis dedykowany akcji "Zainspiruj się kaszą!". Bułeczki są niezwykle smaczne i chrupiące. Po tym udanym eksperymencie mam ochotę wykorzystać również inne kasze do wypieku pieczywa. Serdecznie zapraszam do udziału w mojej "kaszowej" akcji, która trwa do 10 marca :)



Składniki (na 12 bułek):
  • 400 g mąki pszennej (typ 550, 600 lub 750)
  • 200 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej* (użyłam palonej kaszy gryczanej KUPIEC)
  • 200-210 ml letniej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
*jeśli gotujemy kaszę specjalnie do bułek, to ilość kaszy potrzebnej do tego przepisu wynosi 1/2 szklanki suchej kaszy - należy ją przepłukać, zalać 1 szklanką wrzącej, lekko posolonej wody i gotować zgodnie z opisem na opakowaniu

Mąkę wsypać do miski. Dodać ugotowaną i całkowicie wystudzoną kaszę oraz sól, dokładnie wymieszać. Drożdże rozpuścić w 100 ml letniej wody i wlać do miski. Dodać olej, łyżkę jogurtu oraz kolejne 100 ml wody, wymieszać. W razie potrzeby można dodać jeszcze pozostałe 10 ml wody - w zależności od konsystencji ciasta. Wyrabiać ręcznie przez ok. 3 min. Odstawić na 5 min, a następnie wyrabiać przez kolejne 5-8 min. Z ciasta uformować kulkę, umieścić ją w misce, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto szybko zagnieść i podzielić na 12 części. Z każdej uformować bułeczkę (w tym celu kulkę ciasta spłaszczamy w rękach, następnie zbieramy w mieszek, czynność powtarzamy i kładziemy bułeczkę "zgrzewem" do dołu). Bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Piekarnik nagrzać do 200-210 stopni. Na 10 min przed włożeniem bułek do piekarnika zrobić w nich mocne rowki np. trzonkiem drewnianej łyżki lub innym narzędziem o tępej krawędzi (rowki robimy przyciskając trzonek łyżki po środku bułki aż do blachy, uważając, żeby jej nie przekroić). Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15-20 min, aż będą rumiane.

Smacznego!



Zainspiruj się kaszą! II edycja

12 komentarzy:

  1. O ! takie bułeczki to ja chętnie upiekę! wyglądają bajecznie, a już dawno chciałam wykorzystać kaszę w pieczywie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się jak z najlepszej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki wyglądają perfekcyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację,z moją pastą byłby zgrany duet:)))Swietne te bułeczki,upiekę w wolnym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie bułki na śniadanie to czysta przyjemność:) Chętnie wypróbujemy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. bułki z kaszą? Wow! Muszą być świetne :) Zaskoczyłaś mnie, zapisuję i robie w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z żalem stwierdzam że nie piekę pieczywa. Takie bułeczki chętnie zjadłabym na śniadanie. Muszę chyba coś z tym zrobić wreszcie. Ten przepis bardzo mi się przyda.

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześliczne te bułeczki. Ciekawy pomysł z tą kaszą, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały pomysł z tą kaszą w pieczywie....:)!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...