poniedziałek, 7 stycznia 2013

Ptysie z kurczakiem i fetą

Pyszne ptysie z takim nadzieniem są świetnym pomysłem na imprezę. Znikają błyskawicznie:) Przepisem otwieram moją akcję na durszlaku - "Ptysiowo". Serdecznie zapraszam do wzięcia w niej udziału.



Składniki na ciasto:
  • 1 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 3 łyżki tartego sera

W garnku umieścić wodę, szczyptę soli oraz masło. Zagotować. Wsypać całą mąkę na raz, energicznie mieszać trzymając masę na małym ogniu. Kiedy masa stanie się jednorodna i będzie odstawać od ścianek naczynia, ściągnąć garnek z ognia. Studzić ok. 3-5 minut. Po tym czasie dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Otrzymamy gładką jednorodną masę.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce formować ptysie (używając rękawa cukierniczego, mocnego woreczka z odciętym rogiem lub po prostu łyżki). Z podanej ilości ciasta otrzymamy ok. 9-10 sporych ptysi.

Ptysie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 30-35 minut.

Kiedy pysie ostygną, ostrym nożem należy ściąć im "czapeczki" i nadziać farszem.

Składniki na farsz:
  • paczka sera feta
  • podwójna pierś z kurczaka
  • czerwona papryka 
  • kawałek selera naciowego (ok. 5-6 cm.)
  • ok. 5 plasterków żółtego sera
  • przyprawy

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Przyprawić (uważać, aby nie przesadzić z solą - przez fetę farsz będzie wystarczająco słony) i obsmażyć na oliwie ok. 15-20 min. Wystudzić.Paprykę i selera naciowego pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Ser feta pokroić w grubszą kostkę. 

Wymieszać pokrojoną fetę, paprykę, selera i usmażoną pierś z kurczaka. Przyprawić (np. pieprzem, słodką i ostrą papryką).

Takim farszem nadziewać ptysie. Na wierz nadzienia położyć pół plasterka żółtego sera i przykryć ptysiową "czapeczką".

Przed podaniem ptysie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez ok. 15 min. 




5 komentarzy:

  1. Wyglądają fantastycznie! Aż zgłodniałam :) Dziękuję za odwiedziny, ja także wpisuję się do wiernych obserwatorów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, fajne, nigdy nie jadłam wytrawnych ptyśków, super pomysł na ciekawą przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wytrawne ptysie można wykonać na wiele sposobów. Praktycznie bez wielkiego wysiłku można zrobić efektowne danie. Zachęcam do wypróbowania przepisu:)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam ptysi na wytrawnie :) Fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...